GES Gelire Endeksli senet nedir, ne işe yarar? Gelire Endeksli Senet ne demek?
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni ekonomik adımlara ilişkin başlattığı çalışmalarda Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi (GES) çıkarılacağı açıkladı. Bu açıklamaların hemen ardından ise GES yani Gelire Endeksli Senet araştırılmaya başlandı. Peki, GES Gelire Endeksli senet nedir, ne işe yarar? Gelire Endeksli Senet ne demek? İşte, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni çalışması hakkında tüm bilgiler..
Yeni ekonomik adımlar kapsamında bir çalışma başlatan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası cinsi varlıklarda teşvik durumunu öne çıkarmak asında Gelire Endeksli Senet (GES) İhraç etme kararını aldı. Bakanlık, Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ile ilgili talep toplama işlemlerini 15 Haziran'da başlatacak.
Bu çerçevede senetlerin 3 ayda bir kupon getirisinin sağlaması ve aynı zamanda da asgari getiri garantisi olacağı planlanıyor. Bakanlık tarafından kamuoyuna basın bildirisiyle yapılan bu açıklamanın ardından çok sayıda vatandaş, Gelire Endeksli Senet (GES) sistemini araştırmaya GES ile ilgili bilgi sahibi olmaya başladı. İşte GES hakkında tün detaylı bilgiler...
GES Gelire Endeksli senet nedir, ne işe yarar?
Devlet İçi Borçlanma Senetleri, Hazine Müsteşarlığı'nın yurt içi piyasalarda ihraç ettiği borç senedini ifade eder. Bu ifadeler Borsa İstanbul'un resmi sitesi üzerinde kayıtlıdır.
Bu kapsamda borçlu olan devlet, Devlet İçi Borçlanma Senetleri (DİBS) ile senet sahiplerine kupon ödeme tarihinde ve vadesinin sonunda borç olarak belirlenen bedeli öder. DIBS’ler vade süreleri boyunca ikincil piyasalar çerçevesinde kişi ve kurumlar tarafından alır ve aynı zamanda satılabilir.
Gelire Endeksli Senetler kapsamında senetlerin getirileri Devlet gelirleri ile ilişkilendirilir ve bu senet yatırım aracı olarak tanımlanır. Söz konusu senetlere uygulanacak olan asgari kupon ödeme garantileri sayesinde de yatırımcıların gelirlerindeki payşlalarında meydana gelen değişimlerden olumsuz olarak etkilenmesinin önüne geçilir.
İlk olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Hazine tarafından Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı yapılmıştır. GES ihracındaki getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO), yanı sıra Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KIYEM) devlet bütçesine aktardığı hasılata ilişkin paylarla endekslendirilmiştir.
Bu kapsamda senetlerdeki getirilere ait ödemelerdeki hesaplamalarda TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM'in devlet bütçesine aktardığı 3 ay ve 6 ay hasılat paylarının toplamı esas alınır. Meydana gelen bu gelir tahsilatlarında Bütçe’de açıklanmış olan azami bedellerin üzerinde gelişmesi halinde ise senet yatırımcılarına belirtilen azami tutar karşılığı esas gösterilerek ödemeleri saplanır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi (GES) hakkındaki kamuoyu açıklaması: