06.07.2024-11:14 (Son Güncelleme:06.07.2024-17:36)

Gençleri adım adım ölüme götürüyor: Uzmanlar bir zararını da ortaya çıkardı

Gençlerin sık sık tükettiği gazlı içeriklerden birisi olan enerji içecekleri, en zararlı gıdalardan birisi olarak biliniyor. Kalp krizi riskini önemli ölçüde artıran içeceğin bir zararı daha ortaya çıktı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber soğuk içecekler sıkça tüketiliyor. Ancak gençler serinlemenin yanında enerji de getirmesi amacıyla enerji içeceklerine de yöneliyor. Fakat bu içecekler birçok içecekten çok daha zararlı olmasıyla biliniyor. Ancak enerji içecekleri zararları sadece fizikselle sınırlı değil gibi görünüyor.

Uzmanlar bir zararını da ortaya çıkardı

Atv Ana Haber'in aktardığına göre, enerji içeceklerinin sağlık üzerindeki riskleri giderek daha fazla dikkat çekiyor. Bu içecekler, yoğun şeker ve kafein içeriğiyle biliniyor ve bu maddelerin bir araya gelmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Özellikle gençler arasında sınav öncesi veya spor performansını artırmak için yaygın olarak tüketilen bu içecekler, sadece fiziksel sağlığı değil, ruhsal sağlığı da tehdit ediyor. Son araştırmalar, bu iç>eceklerin intihar düşüncelerini tetikleyebileceğini ortaya koyuyor.


Karaciğer yağlanması, şeker hastalığı ve dahasına davetiye çıkarıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, enerji içeceklerinin içerdikleri yüksek şeker nedeniyle obezite, bölgesel yağlanma, karaciğer yağlanması, insülin direnci ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan ise, aşırı tüketildiğinde enerji içeceklerinin kalpte spazm ve ritim bozukluklarına yol açarak kalp krizi ve ani ölüm riskini artırabileceğini belirtti. Psikiyatrist Doç. Dr. Taha Can Tuman ise, bu tür içeceklerin tüketiminin çevresel zararlar ve intihar düşünceleri gibi olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti.

muratcankilic@haber365.com.tr