12.10.2024-11:28 (Son Güncelleme:12.10.2024-11:28)

Genç Girişimciden Devrim Niteliğinde Diş Çürüklüğü Erken Tanı Kiti

Merve Nur Şahin, geliştirdiği tükürük bazlı erken tanı kiti ile diş çürüklerini 5 dakikada tespit etmeyi hedefliyor.

Erken Tanı ile Diş Sağlığına Katkı

24 yaşındaki biyomedikal mühendisi Merve Nur Şahin, tükürükle çalışan ve yalnızca 5 dakikada diş çürüklerinin risk seviyesini belirleyen bir erken tanı kiti geliştirdi. Hedefi ise bu yenilikçi ürünü seri üretime geçirebilmek.

Projenin Gelişimi

Doktor Öğretim Üyesi Ceren Türkcan ile birlikte yapılan araştırmalar sonucunda, Şahin nedensel bir çözüm geliştirdi. İlk dörtte yer aldığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamındaki sağlık teknolojileri yarışması, bu kitin potansiyelini ortaya koydu.

Kendin Yap Ürünü

Merve Nur Şahin, kitin kullanımının son derece basit olduğunu vurguladı: "Doğru kimyasal çözümü hazırladıktan sonra tükürdüğünüz sıvıyı, belirttiğimiz yüzeye damlatıyorsunuz ve 5 dakika içinde sonuç alıyorsunuz. İki çizgi renklenirse yüksek risk, bir çizgi oluşursa negatif sonuç olarak değerlendiriliyor."

Gelecek Hedefleri

Şahin, bu inovatif ürünün eczaneler ve diş hekimleri aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için çalışmalara hızla devam ediyor. "Amacım, bireylerin diş sağlığını koruma noktasında, evlerinde kolayca bu testi yapmalarını sağlamak" dedi.

Biyomedikal mühendisi 24 yaşındaki Merve Nur Şahin, tükürükle 5 dakikada diş çürüklerinin risk seviyesiyle ilgili bilgi veren erken tanı kitiyle seri üretime geçmeyi hedefliyor. Şahin, projesiyle Adana'da gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) Sağlık Teknolojileri Yarışması "Rota Hızlandırma Programı" kategorisinde ilk dörde girdi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr