Gelir İdaresi Başkanlığı onayladı: Kart, şifre ve kod satışlarına KDV uygulanacak!
1 Şubat'tan itibaren, sanal ortamda veya fiziki mağazalarda pazarlanan aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları, hediye kartı/çeki ve benzeri mahiyetteki ürünlerin ithali ve satışı katma değer vergisine (KDV) tabi olacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali ile Türkiye'de satışı KDV'ye tabi olacak. Türkiye'de mukim olanlar tarafından ithal edilen kart, şifre ve kodlar için KDV, ithalatı gerçekleştiren tarafından beyan edilip ödenecek. KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından temin edilen kart, şifre ve kodlar için ise yurt dışı mukimi firma tarafından KDV beyanı ve ödemesi yapılacak. Ayrıca, söz konusu kart, şifre ve kodların Türkiye'de satılması durumunda, hesaplanan KDV'nin satıcı firmalar tarafından beyan edilmesi gerekecek. Bu düzenleme ile yurt dışından temin edilen ve Türkiye'de satılan kart, şifre ve kodlar üzerinden KDV yükümlülükleri açıklığa kavuşturulmuş oldu.
Tebliğe göre, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında bir satın alma hakkı oluşturmayan kart, şifre ve kodların satışı KDV kapsamına girmeyecek. Bu tür kart, şifre ve kodların, sanal veya fiziki ortamda satılmasının yanı sıra yurt dışından temini de KDV'ye tabi olmayacak. Gelir İdaresi'nin belirlediği kriterlere uymayan kart, şifre ve kod satışları, KDV dışında tutularak vergilendirme esasları netleştirilmiş oldu.
Yurtdışı düzenlemesi de yapıldı
Tebliğ ile Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlar ve Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda uygulanan KDV istisna asgari tutarı 2 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturalarında gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 1000 liranın üstünde olması durumunda istisna uygulanacak.
Aynı tebliğle uluslararası taşımacılık kapsamında faaliyet gösterenler için yetki belgesi düzenlemesi yapıldı. Uluslararası taşımacılık faaliyeti yürütenlerin, yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu belgeye kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, vergi istisnasından yararlanabilmek için mükelleflerin uluslararası taşımacılık faaliyetini yürütülen dönemde geçerli bir yetki belgesine sahip olmaları gerekiyor.
Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeyle, tebligatın yapılamaması durumunda kullanılan "Tebligat Pusulası" belgesi yeniden düzenlendi.
Tüm bu düzenlemeler 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.