23.04.2022-17:20 (Son Güncelleme:23.04.2022-17:20)

Gelin çöreği nedir, nasıl yapılır? Tokat çöreği tarifi ve faydaları

Hem lezzetli hem de tok tutan Gelin Çöreği, Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında. Peki, Gelin Çöreği nedir, nasıl yapılır? İşte Tokat yöresine ait Gelin Çöreği tarifi...

Tokat yöresinin meşhur lezzetlerinden Gelin Çöreği Tokat Çöreği olarak da bilinmekte. Çöreğin en çok bilinen çeşitleri arasında tuzsuz, şekersiz, cevizli, kuru üzümlü ve kakaolu olanları yer alıyor. Çöreğe lezzet veren püf nokta ise nohut mayasıdır.

Çöreği nohut mayasıyla mayalamak çok önemli!

Lezzeti ile hafifliği nohut mayasında gelen çörek en çok tuzsuz, şekersiz, cevizli, kuru üzümlü ve kakaolu tercih ediliyor.

Nohut mayasıyla mayalanan hamurun üç ya da dört saat kadar dinlendirilmesi çok önemli. Sonrasında dinlendirilen hamur şekillendirilerek fırına veriliyor.

Tokat'ın meşhur çöreğine Ramazan ayının gelmesiyle yoğun ilgi gösteriyor. Gramajı ve içerisindeki malzemelere göre 10 - 20 TL aralığında satılan çörek, sadece Tokat'ta değil diğer şehirlerde de oldukça talep gören bir ürün.

1 hafta taze kalıyor!

Bir haftalık bir dayanıklılık süresi olan çörek, talep olduğunda yurt dışındaki gurbetçi vatandaşlara da yollanıyor. Yeni nişanlanmış kızlara damat tarafından Ramazan ayı içerisinde de götürülen çöreğe bu yüzden "Gelin Çöreği" de deniliyor.

Tokat Çöreği'ne hangi malzemeler koyuluyor?

- 100 mililitre sıvı yağ

- 125 gram yumuşak tereyağı

- 1 t. kaşığı tuz

- 1 paket kabartma tozu

- 1 t. kaşığı şeker

- 2 tane yumurta

- 1 tane büyük limonun suyu

- 100 mililitre su

- Aldığı kadar un

- 150 gram diş diş kırılmış ceviz içi

- 1 yumurtanın sarısı

- 2 y. kaşığı susam

 

Tokat Çöreği nasıl yapılıyor?

İlk olarak geniş bir kase içinde yağlar karıştırılır. Ardından, tuz, şeker, iki yumurta, limonun suyu ve normal su katılarak tekrar karıştırılır. Kabartma tozu da koyulduktan sonra yeniden karıştırılan karışıma yavaşça un ile cevizler eklenir. Hamur poğaça hamuru gibi yumuşak kıvama geldiğinde toparlanarak 3 - 4 saat kadar dinlenmeye bırakılır.

Dinlenen hamur unlanmış tezgaha bir parmak kalınlığında alınarak açılmaya başlar. Çay bardağı ağzıyla yuvarlaklar kesilerek, fazla hamurlar yeniden toplanıp açılır ve bitene dek bardağın ağzıyla kesme işlemi sürür. Yağlı kağıtla kaplanan tepsinin içerisine hamurlar sıralanarak üstüne yumurta sarısı sürülür ve 160 derecede ısıtılmış fırına koyulur. Hamur iyice kızarınca fırından alınır ve sunuma hazırlanır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr