03.07.2020-14:04 (Son Güncelleme:03.07.2020-15:25)

Geleli Kebabı Tarifi

Geleli kebabı tarifi, içindeki kuyruk yağı ve üstünde gezdirilen bol tereyağı dolayısıyla biraz ağır bir yemeği işaret etmektedir. Hatta, bir gün önceden sosla terbiye edilen etlerin, daha fazla tat bırakacaklarının da altı çizilmiştir.

Babadan oğluna, anneden kızına geçen, birkaç neslin öz yemeklerinden biri kabul edilir. Başta Malatya’da olmak üzere, birçok doğu yöresinde oldukça sevilir. Tepside yapılır, geniş alanların ve kalabalık ortamların şatafatlı yemeğidir. ‘‘Malatya kebabı’’ ismiyle de bilinmektedir.

Kebap, Osmanlı mutfağına da aktarılmış; bazı değişikliklerle ‘‘Osmanlı kebabı’’ ismini de almıştır.
Kemal Varol’un ‘‘Ucunda Ölüm Var’’ adlı romanında bu yemekle ilgili şöyle bir cümle de görülmektedir: ‘‘Geleli kebabı bırakıp bulgur dolmasına saldırıyor, yarmacalı pilavdan pot dolmaya kadar masada ne var ne yoksa tıknefes bir halde hızla midesine indiriyordu.’’

Geleli Kebabının İsmi Nereden Gelmektedir?

Malataya’nın yöresel yemeklerinden biri olan geleli kebabı, ilginç bir görüntüye sahiptir. Eski bir köyde yapıldığı, buranın isminin de Geleli olmasından ötürü, kebabın da sunumunun bu yönde olduğu açıklanmıştır. Geleli kebabı, Malatya’nın otantik mutfağı için bir marka olarak sunulmaktadır.

Geleli Kebabının Yapılışı Nasıldır?

Kebabın lezzetinin artması için, kuzu etlerinin bir gün önceden dinlendirildikleri belirtilmektedir. Vazgeçilmez geleli kebabı tarifi aşağıdaki şekilde verilebilir:

Tarifi:

Malzemeler:

1 kg. kuşbaşı kuzu
150 gr. kuyruk yağı
6 adet orta boy patlıcan
3 adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Kimyon
Sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 bardak sıcak su

Yapılışı:

Kuşbaşı halindeki kuzu eti, 150 gr. kuyruk yağıyla karıştırılır. Tencereye atılır. Bir süre sonra, içine ince ince kıyılan 2 adet soğan da eklenir. 4 adet yeşil biber, 3 adet kabukları zar gibi kesilmiş domatesler de eklenir. 1,5 bardak suya, 1 yemek kaşığı tereyağı, sıvıyağ, kırmızı pul biber, kimyon, karabiber, tuz eklenir; bu malzemeler birbirine yedirilir. Ardından, bu sos tencerenin içine dökülür. Pişme süreci devam eder.

O sırada, 6 adet orta boy patlıcan közlenir. Kabukları ince ince ayrılır. Kalan kısmı ezilir, tuz ve sıvı yağla marine edilir. Tepsinin altına dizilir. Üstüne, tenceredeki karışım yayılarak dökülür. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakılır. Fırından çıkarılır. Tepsinin her tarafına kızgın tereyağı dökülerek, sunulur. Biraz sıcak olduğundan, soğutularak, yavaş yavaş yenmesi önerilir.

Afiyet olsun!

Geleli Kebabının Yanında Neler Servis Edilebilir?

Geleli kebabı tarifi bire bir uygulandıktan sonra, tepsi sunum için getirilir. Yanında, pilav, salata, yoğurt, ayran takviyesi de önerilir. Üstündeki tereyağıyla karışık sosa ekmek de bandırılabilmektedir. Zahmetli olan bu yemeğin yanında, otantik olması adına şalgam içilmesi de önerilmektedir. Yine de, lezzetine ve ağır yemeklere alışık olmayanların, temkinlik yaklaşması gereken bir yemektir. Fakat, bir kere yiyen bir daha ondan geçememektedir.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr