Beyin krizinin gelişimine dair önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Özdemir, ‘Örneğin beynin bir yarım küresinde bir kanama veya bir damar tıkanıp bir beyin bölgesi kansız kalacak olursa ve bu olaylar kas hareketlerini sağlayan beyin hücreleri grubunun bulunduğu bölgeyi etkilemişse, beyin yarımküreleri ile vücut yarısının çapraz bir ilişkisi olduğundan karşı vücut yarısında kol ve bacakta kuvvet azalması veya kaybı gelişir.
‘KONUŞULANI DUYDUĞU HALDE ANLAYAMAZ’
İnsanların yüzde 85-90 kadarı sağ elini kullanmakta ve bu kişilerin yalnız sol beyin yarımküresinde ön dış-yan kısımda bulunan konuşma merkezi harap olursa konuşmanın kaybına, yine bu kişilerin yalnız sol beyin yarım kürelerinde arka dış-yan kısmında bulunan konuşulanı anlama merkezi harap olursa konuşulanı duyduğu halde anlayamama haline rastlanır.
Beyinde saniye, dakika, saat, gün veya en fazla 3 hafta kalan ve sonra tamamen düzelen geçici kansızlık belirtileri, geçici beyin krizi demektir. Bunlardan geçici olan görme kaybına Amorosis Fugax denir. Ayrıca beyincik veya beyin sapının geçici belirtileri ani baş dönmesi, ani denge bozukluğu veya düşme atakları da görülebilir’ dedi.
GEÇİCİ BEYİN KRİZİ NEDEN OLUR?
Geçici beyin krizinin nedenleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gazi Özdemir, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
‘İleri damar sertliği, ani tansiyon yükselmesi veya düşmesi, kanın koyu oluşu, şeker hastalığı, kan hastalığı, yüksek kolesterol, trigliserid düzeyi, kalp kapağı hastalığı veya ritm bozuklukları, şah damarının yüzde 70 in üzerinde daralması, boyun omurlarında ileri derecede romatizmal kireçlenme ve boyun fıtığı, alkolizm ve aşırı sigara içme.
Geçici BKR belirtileri oluşan hastada mutlaka ani şeker düşmesi, migren, sara hastalığı, glokom, kalp ritim bozukluğu ve iç kulak hastalığından ayırıcı tanı yapılmalıdır. Geçici beyin krizi görülen kişilerde sebep olan nedenin belirlenmesine yönelik incelemeler hemen yapılmalı ve belirlenen nedene göre tedavi ve önleyici girişimlere başlanmalıdır.’