15.08.2024-09:49 (Son Güncelleme:15.08.2024-09:49)

Geçen yıl sadece 1000 liraya alınabiliyordu: Kırtasiye ürünlerine bu yıl yüzde 70 zam geldi

Milyonlarca öğrencinin ders başı yapmasına kısa bir süre kala kırtasiye fiyatları velileri kara kara düşündürüyor. Geçen yıl bir sırt çantasını doldurmanın maliyeti 1000 lira iken bu yıl sadece çantanın ortalama 1000 lira olduğu belirtiliyor. İşte detaylar…

Okul öncesi velilerde kırtasiye malzemeleri endişesi yaşanıyor. Yeni eğitim-öğretim yılının 9 Eylül’de başlamasına kısa bir süre kala veliler, çocuklarının okul ihtiyaçları için kırtasiye alışverişine hız verdi. Okul çantası, defter, kalem kutusu gibi temel malzemelerden oluşan alışveriş listesi uzadıkça, veliler geçen yıla göre ciddi oranda artan fiyatlarla karşılaşıyor. Özellikle sırt çantası gibi temel ihtiyaçların fiyatı, geçtiğimiz yıla göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Geçen yıl ortalama 500 liraya alınabilen bir sırt çantasının fiyatı, bu yıl 1.000 liraya ulaşmış durumda.

Kırtasiye ürünleri yüzde 70 zamlandı

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışları da dikkat çekici. Kırtasiyeci Ebuzer Sayar, NTV’ye yaptığı açıklamada, hem yerli hem de ithal ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 70 arasında fiyat artışları yaşandığını belirtti. Bu durum, velilerin bütçelerini zorluyor.

Geçen yıl iki çocuğu için kırtasiye alışverişine 15 bin lira harcadığını belirten bir veli, bu yıl tek çocuk için 20 bin liranın üzerinde bir harcama yapmayı planladığını dile getirdi. Bir diğer veli ise, fiyat artışlarının ciddi boyutlara ulaştığını ve devletin KDV indirimleriyle velilere yardımcı olmasını talep etti.


Geçen yıl tamamı 1000 liraydı

Bu yıl bir ilkokul öğrencisi için gerekli temel kırtasiye malzemelerinin maliyeti oldukça yüksek. Örneğin, bir sırt çantası 1.000 liraya, 4 defter ve 5 kalem toplamda 600 liraya, beslenme çantası 300 liraya ve kalem kutusu ise 250 liraya satılıyor.

Bu temel ihtiyaçların toplam maliyeti, yaklaşık 2 bin liraya ulaşıyor. Geçen yıl bu ihtiyaçların maliyeti çok daha düşükken, bu yılki zamlar velilerin bütçelerini daha fazla zorlayacak gibi görünüyor.

muratcankilic@haber365.com.tr