04.02.2020-11:23 (Son Güncelleme:20.08.2021-12:35)

Gece Çalışmak Kalp Ritim Bozukluğunu Yüzde 12 Artırıyor

Yoğun ve stresli iş temposunun kalp sağlığını olumsuz etkilediğini birçoğumuz biliyor. Peki gece çalışmanın kalp sağlığını nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Sizin için araştırdık, gece çalışmak kalp sağlığını nasıl etkiler?

Gece çalışmak kalp sağlığını nasıl etkiler? Uzun mesai saatler, stresli iş ortamları, trafik vb. birçok durumun kalp sağlığını etkilediğini bilenlerin en çok arattığı soruların başında yer alıyor. Bizde siz okuyucularımız için gece çalışmanın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışmanın detaylarını, haberimizde bir araya getirdik.

GECE ÇALIŞMAK KALP SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Yurt dışında, giderek artan çalışma saatlerinin ve gece vardiyalarından yola çıkılarak, gece çalışmanın kalp sağlığı üzerindeki etkilerinin ele alındığı yeni bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmanın sonucu, gece çalışmanın kalp ritmini bozduğu gerçeğini ortaya çıkardı.

KALP RİTMİNİ BOZUYOR

Yurt dışında ünlü bir tıp dergisinde yayımlanan ve Şanghay Ciao Tong Üniversitesinin üstlendiği çalışmada, uzman ekipler tarafından 286 bin 353 çalışanın sağlık verileri incelendi.

Uzmanların titizlikle yürüttüğü çalışmada, düzensiz ve hızlı kalp atışına neden olan kalp hastalığı atriyal fibrilasyonu, gece çalışmalarının tetiklediği tespit edildi.

RİTİM BOZUKLUĞU RİSKİNİ YÜZDE 12 ARTIYOR

Detaylar üzerinde yoğunlaşılan çalışmada, gece vardiyasında uzun saatler çalışanların, gündüz mesaisinde çalışanlardan daha fazla kalp ritmi bozukluğuna yakalandığı tespit edildi. Gece çalışmanın kalp rahatsızlığını yüzde 12 oranında artırdığı bilgisi de yapılan araştırmada yer aldı.

Yaklaşık 10 yıl veya daha uzun süre ayda ortalama 3 ila 8 gece çalışanlarda, atriyal fibrilasyon görülme riskinin gündüz çalışanlarına kıyasla yüzde 22'ye yükseldiğini tespit eden uzmanlar, ortaya çıkan verilerin ciddiyetine dikkat çekti. Çalışma ekibinde yer alan Lu Çi, yaptığı açıklamada, ‘10 yıldan fazla gece vardiyasında çalışan kadınların erkeklere göre atriyal fibrilasyona yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gördük. Gece çalışan kadınların bu rahatsızlığa yakalanma risklerinin gündüz çalışanlara göre yüzde 64 daha fazla olduğunu belirledik’ şeklinde konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr