GTÜ Öğrencilerinden Çevre Dostu Biyogaz Çözümü
Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, organik atıkların değerlendirilmesi amacıyla biyogaz üreten yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Aralarında mühendislik ve temel bilimler fakültelerinden öğrencilerin bulunduğu Bıosgas Innovators takımı, 10 aylık AR-GE süreci sonucunda sıfır atık biyoreaktör tasarladı.
Organik Atıklardan Biyogaz Üretimi
Öğrenciler, sebze ve meyve atıklarını kompost haline getirip, içerisindeki sıvıyı metan bakterilerine besin olarak kullanarak biyogaz üretmeye odaklandılar.
TEKNOFEST Başarısı
Takım, Adana'daki TEKNOFEST'te "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması"nda birincilik elde etti. Projenin amacı, evlerde biyogaz üretiminin yanı sıra kafeler ve restoranlar gibi toplu alanlarda da kullanılabilmesini sağlamak.
Çalışmanın Detayları
İklima Saygı, projenin tamamen sıfır atık konseptine sahip olduğunu belirterek, arta kalan suyun geri kazandırıldığını ve kompostun bitki gübresi olarak kullanıldığını vurguladı. Saygı, sistemin düzgün çalışabilmesi için %60 metan gazı seviyesine ulaşması gerektiğini ifade etti.
Ev Tipi Geliştirilebilir Cihaz
Saygı, evlerde kombi gibi entegre edilebilecek cihazın amacının organik atıklardan doğal gaz üretimi olduğunu belirtti. Projeyi geliştirirken birçok zorlukla karşılaştıklarını; sıcaklık ve nem ayarlarını manuel olarak yaptıklarını kaydetti.
Gelecek Hedefleri
Öğrenciler, ürün için patent araştırmalarına başladıklarını ve mezuniyetlerinin ardından biyogaz teknolojisinin öncülerinden olmayı hedeflediklerini açıkladı.
Gebze Teknik Üniversitesi'nde okuyan farklı bölümlerdeki 9 öğrenciden oluşan takım, organik atıklardan biyogaz üretilmesini sağlayan sıfır atık biyoreaktör geliştirdi. ''Bıosgas Innovators" takımının geliştirdiği, sebze ve meyve atıklarından elde edilen komposttaki metandan biyogaz enerjisi üretebilen biyoreaktör, TEKNOFEST'te "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi"nde birincilik kazandı.