15.03.2021-15:57 (Son Güncelleme:15.03.2021-15:57)

Gebelikte Omega-3 Kullanımı

Omega 3 yağ asitleri, gebelik döneminde doktor kontrolü altında olduğu sürece ve uygun bir şekilde tüketilirse anne sağlığı ve bebek gelişimini olumlu etkiliyor. Omega 3 yağının gebelik döneminde hamileliğe olan katkıları ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilinmesi gereken tüm detayları derledik.

Bitkisel ve hayvansal Omega-3 kaynaklarının neler olduğunu açıklayan Op. Dr. Ilgın ‘Omega 3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bitkisel kaynaklar; ceviz, fındık, soya, keten tohumu, susam, kanola yağı, semizotu, yeşil yapraklı sebzelerdir. Hayvansal kaynaklar ise; algler (yosun) beslenen soğuk sularda yetişen yağlı balıklar veya bu yosunla beslenen küçük balıkları tüketen balıklar, doğada otlaklarda yeşil otlarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların etleri ve sütleri ile doğal ortamda yetişen kümes hayvanları (köy tavukları) ve yumurtalarıdır.’ dedi.

BİTKİSELDEN ZİYADE HAYVANSAL KAYNAKLI OMEGA 3 TÜKETİLMELİ

Omega 3 kullanan anne adaylarının bebeklerinde alerjik hastalık görülme ihtimalinin az oluğuna dikkat çeken Op. Dr. Ilgın konuşmasına ‘Gebelik döneminde bitkisel kaynaklıdan ziyade hayvansal kaynaklı omega 3 tüketimi önerilmelidir. Doktor kontrolünde düzenli tüketim bebeğin beyin, sinir sistemi ve göz sağlığının yanı sıra; anne adayında ruhsal durum, kalp ve damar sağlığı ile kan pıhtılaşma sistemi üzerinde olumlu etki sağlar. Gebelikte önerilen günlük doz, 300mg DHA içeren hayvansal omega 3’tür. Omega 3 kullanan anne adaylarının bebeklerinde alerjik hastalık görülme ihtimali azalmaktadır. Bebeklerin zihinsel gelişimini, uyku düzenini ve bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir.’ diye devam etti.

DİP BALIKLARI GEBELİKTE TÜKETİLMEMELİ

Çevre kirliliğinin artmasıyla beraber denizlerinde gün geçtikçe kirlendiğini aktaran Op. Dr. Ilgın ‘Gebelikte önerilen omega 3 kaynakları; doğal ortamda yeşil otlarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların eti ve sütüdür. Günümüzde bu hayvanlar daha çok yetiştirme çiftliklerinde küspe ve samanla omega 3 den fakir beslenmektedir. Bu nedenle birincil besin omega 3 kaynağı balıketidir. Balıketi, omega 3 yağın yanında ayrıca protein, mineral ve vitaminler de içermektedir. Gebelikte haftada 1-2 defa balık tüketilmesi önerilmektedir. Soğuk sularda yetişen balıklar omega 3 açısından zengindir. Ancak çevre kirliliği denzilerde de gün geçtikçe artmaktadır. Ağır metaller (cıva, arsenik), dioksin, poliklorlu bifeniller (PCB) gibi çevresel kirleticiler balıketinde birikmektedir. Bu birikim balığın ömrüne ve dipte beslenmesine göre artmaktadır. Bu yüzden dip balıkları, uzun süre yaşayan balıklar gebelikte tüketilmesi önerilmemektedir. Anne adayları; somon, ton balığı, hamsi, sardalya, palamut, lüfer, levrek, çupra yiyebilir.’ gibi önerilerde bulundu.

BALIK SEVMEYENLERE BALIK YAĞI HAPI

Balık sevmeyen anneler için balık yağı hapını tavsiye eden Op. Dr. Ilgın ‘Balık tüketmeyi sevmeyen anne adayları besin takviyesi olarak balık yağı hapını kullanabilir. Balık hapının gebelikte tüketim için formüle edilmiş olanı seçilmelidir. Hayvansal omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300mg DHA içeren balık yağları tercih edilmelidir. Balığın karaciğerinden değil gövdesinden elde edilen balık yağları alınmalıdır. Çünkü balık karaciğerinde yüksek A vitamini bulunur ve bu da gebelikte sakıncalıdır. Omega 3 den maksimum yarar sağlamak için omega 6 içermeyen saf omega 3 preparatları tercih edilmelidir.’ dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr