16.02.2021-13:15 (Son Güncelleme:16.02.2021-13:15)

Gebelikte Karın Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte karın ağrısının nedenleri arasında rahimde meydana gelen büyümeden kabızlığa kadar farklı nedenler sayılabilmektedir. Kabızlık gibi nedenlerden ileri gelen ağrılar düzenli ve sağlıklı şekilde beslenme ile giderilebilmektedir.

Karın ağrısı gebeliğin dönemlerine göre de farklı nedenlerden ileri gelebilmektedir. 1 ila 3 ay arasında yaşanan ağrıların nedenleri;

İDRAR YOLLARINDA ENFEKSİYON

İdrar yollarında görülen enfeksiyonlar gebelikte karın ağrısının en sık görülen nedenlerindendir. Ancak bu durum gebeliğin ilk dönemlerinde daha sık şekilde yaşanmaktadır. Karnın alt bölümünde yaşanan görünüm değişikliği, idrara çıkma esnasında yanma hissi, midenin bulanması, az olmasına karşın sık şekilde idrara çıkma istedi belirtilerden önemli olanlarıdır. Bu şekilde enfeksiyon geçirenler için antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Kullanım için ise bir uzmana muayene olunmalıdır. Sıvı alım derecesinin artırılması ve dinlenmek de tedavi önerileri içerisindedir.


DIŞ GEBELİK

Hamilelikte karın ağrısı nedenlerinin ciddi olanlarından bir diğeri dış gebeliktir. Bu durum gebeliğin ilk on haftası içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Dış gebelik yaşayanlar genellikle karnın sadece bir bölgesinde şiddetli ağrı hissetmektedir. Ağrı, yapılan hareketlerle birlikte daha da artmaktadır. Cinsel birliktelik sırasında ağrı, vajinal kanamalar, midenin bulanması ya da baş dönmesi de durumun belirtilerindendir. Kadınların dış gebelik şüphesi yaşamaları halinde bir uzmana görülmeleri çok önemlidir. Çünkü bu durum genellikle cerrahi operasyonlarla ve ilaçlarla tedavi edilmek zorundadır.


DÜŞÜK YAPMAK

Düşük yapmak ya da kürtaj gerçekleştirmek gebelikte karın ağrısına yol açmaktadır. Yaşanan düşükler genel manada gebeliğin ilk yirmi haftası içerisinde gerçekleşmektedir. Karın bölgesinde meydana gelen ağrının yanı sıra vajina akıntılarının pıhtı ve dokularla birlikte gelmesi düşük belirtileri arasında gösterilmektedir. Durumdan şüphe edilmesi halinde bir uzmana gidilerek kalp atışının olup olmadığının kontrol ettirilmesi lazımdır. Bebeğin cansız olduğunun teşhis edilmesi durumunda kürtajla alınması gerekmektedir. Bunun aynı sıra bebek hala hayatta ise onu kurtarmak için alternatif tedavi yöntemleri denenmektedir.


Gebelik sırasında karın ağrısı 2.trimester olarak bilinen 13 ve 24 hafta içerisinde de görülebilmektedir. Bu dönemde meydana gelen ağrıların nedenleri ise:

PREEKLAMPSİ

Preeklampsi, sadece bebek için değil kadınlar için de risk oluşturan hastalıklardan biridir. Gebelik sırasında kan basıncının ani bir şekilde yükselmesi olarak tanımlanmaktadır. Durumun ana belirtilerinden biri olarak karnın sağ ve üst kısmında ağrı yaşanması gösterilmektedir. Gebelikte karın ağrısının yanı sıra bu sorunu yaşayan kadınların ellerinde ve bacaklarında şişlik de görülebilmektedir. Kadınların böyle bir rahatsızlık yaşadıklarından şüphe etmeleri halinde zaman kaybetmeden kadın doğum uzmanına gitmeleri lazımdır. Hem anne hem de bebeğin hayatı açısından uzmanlar kan basın değerlendirmelerine göre bir tedavi önerisinde bulunacaktır.


DEKOLMAN PLASENTA

Dekolman plasenta ise gebelik sorunları arasında 20.hafta sonrasında yaşananlardan biridir. erken doğumdan düşüğe kadar farklı sonuçlar getirebilmektedir. Karında şiddetli bir ağrı ile kendini gösterirken bazı kadınlar ağrıları sırt bölgelerinde de hissedebilmektedir. Böyle durumlarda bebeğin kalp atışlarının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uzmanlar teşhisten sonra tedaviye anında başlamaktadır. Hatta gerekli olan durumlarda doğum, planlanan zamandan daha erken gerçekleşebilmektedir.


YALANCI DOĞUM SANCILARI

Yalancı doğum sancıları ağrıya neden olan ve genellikle 20.hafta sonrasında ortaya çıkan kasılmalardır. Bir dakika olmadan sona eren kasılmalar günde birden fazla kez görülebilmektedir. Kasılma esnasında karında ağrı da yaşanabilmektedir. Yalancı doğum sancısı esnasında göbek anlık olarak sertleşmektedir. Fakat kasılmaların her daim ağrıya yol açtığını söylemek mümkün değildir. Sadece bazı durumlarda bir dakika kadar kendini gösterip sonra kaybolan ağrılar yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda kadınların sakinliklerini korumaları, dinlenmeleri, düz yatıyorlarsa yan yatmaları gibi farklı şeyler önerilmektedir.


Gebeliğin 25 ve 41. Haftalarında da karın ağrısı görülebilmektedir. Bu zaman dilimindeki ağrı nedenleri ise:

KABIZLIK

Gebeliğin ilerleyen dönemlerde rahim bağırsaklar üzerinde daha çok baskı yapmaya başlamaktadır. Hormonlar da işin içine girdiği için bağırsakların genel işleyişi bozulmaktadır. Bu da kadınların gaz ve kabızlık gibi iki önemli sorun yaşamaları demektir. Gebelikte karın ağrısına neden olan sorunlar karnın sol kısmında ağrı yapmaktadır. Üstelik bu sıkıntı ağrının yanı sıra karında sertleşme görülmesine de yol açabilmektedir. Beslenmeye dikkat etmek bu sorunun en önemli çözüm önerisidir. Günde ortalama olarak iki litre kadar su içilmelidir. Otuz dakikalık yürüyüşlere çıkmak da uzmanlarca önerilmektedir. Fakat önemlere karşı ağrı üç günü aşkın zamandır geçmiyorsa buna ek olarak ateş gibi semptomlar da varsa bir uzmana danışılması lazımdır.


BAĞ AĞRISI

Gebelikte kasık ağrısı nedenlerinden biri olan yuvarlak bağ ağrısı göbeğin büyümesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü büyüme, bahsi geçen bağın aşırı derece gerilmesine neden olmaktadır. bu tür ağrılar sadece birkaç saniye devam etmektedir. Kadınlar böyle anlarda kendilerini rahat hissetmeye odaklanmalıdır.


DOĞUMUN YAKLAŞMASI

Gebeliğin ilerleyen zamanlarındaki karın ağrı nedenlerinden biri de doğumdur. Doğumda karın ağrısı düzenli aralıklarla gelen kramplardan oluşmaktadır. Krampların yanı sıra vajinal bir akıntı da görülebilmektedir. Böyle durumlarda gerçekten doğum yapılıp yapılmadığının öğrenilmesi için bir hastaneye gidilmelidir. Ağrıların kadından kadına değişim göstermesi ya da belli zamanlarda tamamen kesilmesi gibi nedenler uzman önerilerinin önemini artırmaktadır.


NE ZAMAN HASTANEYE GİDİLMELİ?

Hamilelikte kasık ağrısı sağ tarafta görüldüğünde bir uzmana danışılmalıdır. Çünkü sağ taraftaki kalıcı ağrılar ve düşük ateş apandiste işaret edebilmektedir. Bu duruma ek olarak;

-Vajinal kanama görülmesi,

-Krampların şiddetinin artması,

-12.hafta öncesindeki kanamalı ya da kanamasız karın ağrısı yaşanması,

-El ve ayaklarda yüksek oranda şişme yaşanması,

-Kanlı idrar,

-İdrara çıkmada zorlanma,

-Yüksek ateş durumlarında zaman kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr