Gebelikte Cinsellik
Hamilelik döneminde cinsellik çiftlerde tedirginlik yaratabiliyor; bebeğe zarar gelir mi korkusu özellikle anne adaylarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumda bazı tedbirler alınabilir. Burada kadınların fiziksel ve psikolojik değişimi de önemlidir. Peki gebelikte cinsellikte nelere dikkat edilmelidir?
Gebelikte cinsellik eğer hamilelikte herhangi bir sorun bulunmuyorsa son döneme kadar sorunsuz biçimde yaşanabiliyor.
HAMİLELİKTE CİNSEL İSTEK NASIL?
Hamilelikte cinsellik sürecinde kadınların gebeliğin daha ileriki safhalarında isteklerinin arttığı görülmektedir. Kadınlarda hamilelik döneminde birçok psikolojik ve fizyolojik değişiklik meydana gelir.
Hamileliğin ilk aylarında annelik içgüdüsü cinsel isteğe biraz daha baskın gelebilir. Genelde ilk kez hamilelik yaşayanlar bebeğe zarar gelme korkusunu daha fazla yaşarlar. Bu da cinsel isteğin azalmasında etkili bir unsurdur.
İlk aylarda cinsellik yaşamak genellikle halk arasında olumsuz değerlendirildiği için çiftler de düşük, sakatlık, ölüm vb. risklerden korkabilirler. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde ise anne adayı hamileliğe daha çok uyum sağladıkça rahatlayabilir ve cinsel isteğinde artış olabilir.
Son dönemde ise rahmin büyümesi bazı sorunlara yol açabilmektedir. Anne adayı ağrı ya da acı hissedebilir, hareket etmekte zorlanabilir. Bu unsurlar da cinsel isteği olumsuz etkileyebilir.
GEBELİKTE NE ZAMAN CİNSELLİK YAŞANABİLİR?
Gebelikte cinsellik için uzmanlar son 4 haftaya kadar herhangi bir kısıtlamanın gerekli olmadığını belirtiyorlar. Tabii ki bu herhangi bir sorunun bulunmadığı hamilelikler için geçerlidir.
Son 4 haftada ise normal hamilelikler için de cinsel ilişki pek tavsiye edilmiyor. Bunun nedenlerinden biri ejakulasyon sıvısının içinde yer alan Prostaglandin’dir. Bu lipid bileşen kadında rahim kasılmalarına neden olabilir ve doğum sürecini etkileyebilir.
Gebelikte Cinsel İlişki için Riskli Durumlar Hangileridir?
Gebelikte cinsellik için riskli durumlar bulunuyor. Bu koşullar altında cinsel ilişki kısıtlanabilir veya hamilelikte cinsel ilişkiden kaçınılabilir. Bu risklerden bazıları şunlardır:
- Önceden özellikle tekrar eden düşük geçmişi bulunuyorsa
- Erken doğum yapılmışsa
- Gebeliğin herhangi bir döneminde erken doğum, düşük riski varsa
- Hamilelikte vajinal kanama yaşandıysa
- Genital enfeksiyon varsa (Hem kadın hem erkekte)
- Riskli hamilelikse (Örneğin çocuğun doğum kanalında önde bulunması)
Özellikle hamileliğin herhangi bir döneminde düşük yapma, erken doğum riski varsa, vajinal kanama oluştuysa cinsellikten tamamen kaçınılmalıdır. Tehlike geçinceye ve doktor izin verinceye kadar cinsel ilişkiye girmek risklidir. Öncesinden düşük ya da erken doğum öyküsü varsa çoğunlukla ilk 2 ay cinsellik kısıtlanır.
Tehditler geçerse doktor izniyle cinsel ilişkiye girilebilir. Riskli durumlarda düzelme olmadıkça dikkatli olmak gerekir.
HAMİLELİKTE CİNSELLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?
Gebelikte cinsellik birçok kadın için farklı koşullar altında yaşanır. Bazı kadınlar yaşadıkları psikolojik ve fizyolojik değişimler nedeniyle cinsellikten tamamen kaçınmak isteyebilirler. Gebelik süreci hassas bir dönemdir ve partner desteği oldukça önemlidir.
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre kadınların %80’i hamilelikte cinsel sorunlar yaşayabilmektedir. Gebelik sürecinden önce çiftin arasındaki iletişim, cinsel ilişki kalitesi vb. nedenler de bu dönemde cinsellik yaşamanı etkileyecektir. Bazı durumlarda ise önceden bulunan cinsel olumsuzluklar hamilelikte düzelebilir.