05.05.2018-17:18 (Son Güncelleme:05.05.2018-17:15)

Gazbeton Nedir?

Yalıtım ve ısı malzemesi olmasından ötürü sıklıkla tercih edilen gazbeton nedir, nerelerde kullanılır? Gazbeton nasıl yapılır?

GAZBETON NEDİR?

Binalara özel fayda sağlayan, son dönemde de yoğun bir şekilde duvar örgü malzemesi olarak ilk tercih edilen gazbeton, hafif yapı malzemesidir. Yüksek performansı dolayısı ile bütün dünyada sıklıkla kullanılan gazbetonun pek çok ülkede üretimi yapılıyor. Yüksek ısı yalıtımı özellikleri dolayısı ile de yapının yangın ve deprem güvenliğini artırması sebebiyle tercih edilir.

GAZBETON NERELERDE KULLANILIR?

İnsan vücudu ve doğa dostu olarak da kabul edilen gazbeton Türkiye’de de yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Gazbetonun en çok kullanıldığı alanlar ise şu şekilde:

Asmolen bloklar
Düz ve geçmeli duvar blokları
Yatay ve düşey duvar panelleri
U tipi bloklar
Çatı ve döşeme plakları
Duvar panoları gibi geniş bir yüzey alanına sahip olan yerler.

GAZBETON NASIL YAPILIR?

Gazbeton genelde, çoğu zaman ince kum, alüminyum tozu, su ve bir bağlayıcı (kireç, çimento veya her ikisi) ile karıştırılıp kalıplanarak yapılır. Alüminyum tozuna su karıştırılması sonrası elde edilen kimyasal reaksiyon sonucu oluşan hidrojen kabarcıkları, betonun gözenekli, dolayısıyla da hafif olmasını sağlıyor.

Reaksiyon, bağlayıcının kirecinin alüminyum tozuna etkisiyle oluşuyor. Gazbetonun, yüksek ısı ve buhar basıncı altında fabrikada yapılan otoklavlı çeşidi olduğu gibi, yapı yerinde yapılan çeşidi de mevcut.

Bu türlerden ikincisinin fiziksel özellikleri, birincisininkinden daha düşüktür; bununla beraber buhar borularının ve benzerinin yalıtımında da faydalı oluyor. Gazbetonlar genelde 400, 960 kg/m3 arasında olmakla beraber farklı yoğunlukta yapılabiliyor.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr