31.01.2019-13:27 (Son Güncelleme:31.01.2019-13:27)

Gaps Diyeti Nedir? Ne Yenir?

Psikolojik hastalıklara iyi geldiği bilinen Gaps diyeti, temelde bağırsak hastalıklarına karşı geliştirilmiştir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur, Gaps diyeti hakkında bazı bilgiler verdi.

Psikolojik hastalıklara iyi geldiği bilinen Gaps diyeti, temelde bağırsak hastalıklarına karşı geliştirilmiştir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur, Gaps diyeti hakkında bazı bilgiler verdi. İşte detaylar...

Sindirim Sistemini Etkiler

Sabahları uyandığınızda kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız, sürekli baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız ve şişkinlik problemi çekiyorsanız sindirim sisteminiz doğru çalışmıyor olabilir. Sağlıksız, katkı maddesi yüksek ve işlenmiş gıdalar bağırsak sağlığımızı ve sindirim sitemimizi bozarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. GAPS diyeti, temeli bağırsak hastalıklarına dayanan hastalıklardan birçoğunun tedavisinde uygulanıyor.

Gaps Diyetinde Ne Yenir?

GAPS diyeti, bağırsağı tedavi edici ve onarıcı özelliğe sahip besinlerin kombinasyonuyla oluşturulur. GAPS beslenme protokolünün olmazsa olmaz 4 besin bulunur. İşte o besinler...

Et-kemik suyu: Sızıntılı ve hasarlı bağırsak yapısının tedavi edilmesinde et-kemik suları önemli bir yer tutar. Et-kemik suyunun yapısında bol miktarda bulunan jelatin, kollajen, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, proline, glutamin, glisin gibi aminoasitler bağırsak duvarının onarılmasını sağlar. Ayrıca kollajen sağlık bir cilt için de en önemli bileşiklerden biridir.

Avokado: Sağlıklı yağlar, lif ve güçlü korucuyu antioksidanlar açısından çok zengindir. Özellikle içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde bağırsak duvarının onarılmasında başlıca rol alır. Lif içeriği sayesinde de prebiyotik etki göstererek bağırsak bakteri dengesinin oluşmasına destek olur.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde bağırsak duvarını onarıcı etkiye sahiptir. Ayrıca yapısında yüksek oranda bulunan kaprilik asit sayesinde anti bakteriyel, antiviral ve antifungal aktivitesi bulunur.

Fermente lahana turşusu: Fermente ürünler probiyotik bakteriler açısından zengindir. Bu bakteriler salgıladıkları bazı maddeler aracılığıyla mide ve bağırsağın iç ortamını dengeleyerek patojen üremesini engelleyici özellik gösterirler. Ayrıca fermente lahana turşusu, içerdiği K2 vitamini sayesinde mide asidini ideal seviyeye taşıyarak doğru ve tam bir sindirimin gerçekleşmesine destek olur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr