16.02.2021-14:45 (Son Güncelleme:28.04.2021-16:13)

Füniküler Nedir?

Füniküler ne demek? Finüküler nasıl çalışır, nasıl kullanılır, Türkiye'de nerelerde füniküler vardır? İşte füniküler hakkında merak edilenler ve cevapları.

Toplu taşıma sistemlerinden biri olan füniküler kelimesi anlamı merak ediliyor. Özellikle İstanbul'da toplu taşıma kullanan vatandaşların mutlaka kullandığı araçlardan biri olan füniküler ne demek? Füniküler kelimesi anlamı nedir?

FÜNİKÜLER NE DEMEK?

Dilimize Fransızca 'funiculaire' kelimesinden geçen füniküler kelimesi ne demek? Füniküler, toplu taşıma sistemlerinden biridir. Eğimli arazilerde kullanılan bir toplu taşıma aracı olan füniküler, yüksek taşıma kapasiteli transport bir sistemdir.

FÜNİKÜLERİN YAPISI NASIL?

Alçaktan yükseğe veya tam tersi mesafe bulunan bölgelerde kullanılan fünikülerler vardır. Asansöre benzeyen yapıya sahip olmasının yanında demiryolunu da kapsamaktadır.

FÜNİKÜLER NASIL KULLANILIR?


Fünikülerin kullanımı şu şekildedir:

'Vagonlar, halat desteği ile yukarı doğru çekilir. Çekme halatına uygulanan kuvvet, elektrikli motor ve redaktör ile uygulanır. Germe halat sisteminin istasyonda yer aldığı sistemde füniküler hattının tam ortasında birbirine paralel olan ray vardır. Araçlar hat ortasında yan yana gelince paralel yaylar birleşerek istasyona varır.'

TÜRKİYE'DEKİ İLK FÜNİKÜLER

Türkiye'nin ilk füniküler uygulaması, 1867'de turistik bir gezi yapmak üzere İstanbul'a gelen Eugene-Henri Gavand isimli bir Fransız tarafından fikir olarak ortaya atıldı.

FÜNİKÜLERİN HİZMETE AÇILMASI

Galata ve Beyoğlu arasındaki insan yoğunluğunu gören Gavand, 1871 yılında tünel inşaatı yapmaya başladı. Füniküler tüneli ise 1875 yılında hizmete başlamıştır.

Füniküler tüneli, 1968 yılına gelindiğinde modern teknolojiyle geliştirilmek için tadilata alındı. Böylece füniküler, elektrikle çalışabilecek duruma getirilmiştir. 3 sene süren çalışmalardan sonra da 9 Kasım 1971 tarihinde tünel tekrar yeniden hizmete sunulmuştur.

FÜNİKÜLER HATTINDA KULLANILAN GÜVENLİK EKİPMANLARI

Hava freni: Çok etkili bir frendir. Bir araçta bulunan 4 kılavuz 4 de yedek metal tekerini birbirine bağlar.

Elektrik freni: Diğer adı hizmet frenidir. Elektrik freni aracın gelecek istasyonda durmasını sağlamaktadır.

İmdat freni: Bu fren, füniküler hattında meydana gelen bir hata ya da aksaklık durumunda aracın bağlı olduğu makine dairesindeki çekme tahrik halatı volanını durdurmaktadır.

TAKSİM- KABATAŞ FÜNİKÜLER HATTI İŞLETME BİLGİLERİ

Hat uzunluğu: 0,6 kilometre

İstasyon sayısı: 2

Vagon sayısı: 4

Sefer süresi: 2,5 dakika

Hizmet saatleri: 06:15 - 00:00

Günlük sefer sayısı: 400

Sefer sıklığı: Kalabalık saatlerde 3 dakikada 1

Haber365
bilgi@haber365.com.tr