08.07.2024-10:44 (Son Güncelleme:08.07.2024-14:53)

Fransa halkı Macron’a sağ gösterdi sol vurdu: İkinci turda da galip gelemedi

Fransa’da yapılan erken seçimin ikinci turunda sol ittifak ilk sırada yer alırken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakı ise ikinci sırada yer alarak yine kazanamadı. İlk turda birinci olan aşırı sağ parti ise üçüncü sıraya geriledi.

Macron’a erken genel seçimlerin ikinci turunda yine şok. Fransa'da bugün yapılan erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı büyük bir zafer kazandı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. İlk turun birincisi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise üçüncü sıraya geriledi.

Seçim Süreci ve Katılım Oranları

AA’da yer alan habere göre; Fransa'nın ana kara topraklarında oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve 18.00'de tamamlandı. Başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde ise oy verme işlemi 20.00'de sona erdi. Seçime katılım oranı 2022 seçimlerine kıyasla 20 puan artarak %59,71 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Elabe anket şirketine göre, Yeni Halk Cephesi İttifakı 175 ila 205 milletvekili çıkarabilir. İpsos-Talan anketlerine göre ise bu ittifakın 172 ila 192 milletvekili çıkarması bekleniyor. Macron'un ittifakı ise 150 ila 175 milletvekili (Elabe) veya 150 ila 170 milletvekili (İpsos-Talan) çıkarabilir. Aşırı sağcı RN ittifakının ise 115 ila 150 (Elabe) veya 132 ila 152 (İpsos-Talan) milletvekili çıkarabileceği öngörülüyor. Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ise 57 ila 67 milletvekili çıkarabilir (İpsos-Talan).

Seçim günü kuş uçurtulmadı

Seçim günü, ülke genelinde güvenlik tedbirleri artırıldı. Paris ve diğer büyük şehirlerde aşırı sağa karşı gösteriler düzenleneceği beklenirken, Fransa genelinde 30 bin güvenlik gücü seçim için görevlendirildi. Ulusal Meclis önüne polis kuvvetleri sevk edildi ve gösteri ihtimaline karşı güvenlik önlemleri artırıldı.


Başbakan Attal istifasını sundu

Seçim sonuçlarının ardından Fransa Başbakanı Gabriel Attal, yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sunacağını duyurdu. Attal, "Bu seçimde temsil ettiğim siyasi grup, bu akşam çoğunluğu sağlayamıyor. Cumhuriyet geleneğine ve prensiplerime uygun olarak yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım." ifadelerini kullandı.

Yeni dönem yarın başlıyor

Ulusal Meclis, yarın yerel saatle 14.00'ten itibaren kapılarını yeni milletvekillerine açacak. İlk Genel Kurul oturumu 18 Temmuz'da düzenlenecek ve Meclis Başkanı seçilecek.

Fransa'da son üç seçimdir oylarını artıran aşırı sağcı RN, bu seçimlerde beklenen performansı gösteremedi. Seçim öncesinde aşırı sağın AP seçimlerindeki başarısı üzerine Macron, Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı. Ancak bu karar, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Yeni Halk Cephesi İttifakı, ülkenin önde gelen sol partileri arasında yapılan işbirliği sayesinde önemli bir zafer kazandı. Bu ittifakta Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.

yareneryilmaz@haber365.com.tr