Formda kalmanın en sağlıklı yolu: Aralıklı oruç!
Kilo vermek bazen kafaya takılan, can sıkan bir durum. Belki de yeni yılda kilo vermeyi ve sağlıklı yaşamaya dair kendinize sözler verdiniz. Fit olmak için en sağlıklı yöntem olarak kabul edilen aralıklı oruç hakkında sizlere uzman isim Diyetisyen Melissa Uruçay’ın görüşlerine de yer vererek, detaylı bilgiler hazırladık. Haberimizden ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıl 2023'ün en popüler diyeti ve de en çok konuşulan diyeti; aralıklı oruç oldu. Sağlıklı beslenerek, kilo vermeniz mümkün. Özel Bağcılar Şafak Hastanesi’nde görev alan Diyetisyen Melissa Uruçay, aralıklı oruç uygulayan kişilerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli husus var. Burada uygulayanların sadece zaman kavramına dikkat etmeleri yeterli olmadığını bununla birlikte sağlıklı besinler tüketmeleri ve diyetin özellikle bir beslenme uzmanının bilgisi dahilinde hareket edilmesi gerektiği konusu üzerinde duruldu.
İnsülin direncine önemli faydası var!
Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre aralıklı orucun, insülin direnci tedavisinde olumlu etkilerinin olduğunu belirten Uruçay, aralıklı orucun esasında ne yediğinizden ziyade ne zaman yediğinizin önemli olduğu bir beslenme yöntemi olduğunu ifade eden Uruçay, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Vücudu dinlendirmeyi ve öğün arasını açmayı hedefleyen program, kilo vermek isteyen ama sık ara öğünlerden sıkılanların en sık tercih ettiği beslenme şekli aralıklı oruç oluyor. Aralıklı orucun hedefi metabolizmayı hızlandırmak. Özellikle açlık döneminde yağ yakımı hızlanır ve böylece kilo verme kolaylaşır.’’
Selülitten kurtulmak istiyorsanız sağlıklı beslenmelisiniz
Selülitten kurtulmanın en sağlıklı ve pratik yolunun beslenmeden geçtiğini aktaran Uruçay, "Selülit, östrojen hormonunun etkisiyle oluşur. Bu yüzden kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Dolaşımın bozulması ile dokular beslenemez ve elastikiyetini kaybeder. Böylece deride portakal kabuğuna benzeyen çökmeler meydana gelir. Sık sık kilo değişimi yaşamak, kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi, dengesiz beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler selülit oluşumunu artırıyor" şeklinde konuştu.
Aralık oruç içinde belli zaman aralıkları olduğunu belirten Diyetisyen Uruçay, bu şekilde beslenme yöntemini kullanarak, sağlıklı bir şekilde formda kalınabileceğini aktardı. Uruçay aralıklı oruç çeşitlerini ise şöyle sıraladı;
En popüler ve en sürdürülebilir yöntem!
16/8 YÖNTEMİ: En popüler olan ve en sürdürülebilir yöntemdir. 8 saat yemek yeme ve 16 saat açlık süresi olmalıdır. Günlük yeme düzeninizi 11:00-19:00 gibi 8 saatle sınırlandırmayı içerir. Beslenmenizi belirli bir saate sığdırmayı amaçlar. Yeme saatlerinde sağlıklı beslenme kurallarını uygularsanız, yöntem verimli hale gelir. Yani bu yöntem 11.00’de kahvaltı yapmanızı sonrasında su ve kahve haricinde herhangi bir şeyi tüketmemeyi saat 19.00 olduğunda ise akşam öğününüzü yemenizi tavsiye etmektedir.
Sürdürülebilme noktasında sıkıntı yaşanabilir!
5/2 YÖNTEMİ: Haftanın 5 günü normal beslenirken, haftanın birbirini takip etmeyen 2 günü kadınlar 500-600 kalori, erkekler ise 700-800 kalori ile tek öğün beslenmelidir. Kalan 5 gün tamamen serbest beslenme uygulanır. Sürdürülebilir değildir.
En zor ve en az tercih edilen yöntem
YE-DUR-YE YÖNTEMİ: En zor ve en az tercih edilen yöntemdir. Normal beslendiğiniz bir günün ardından 24 saat açlık süresi olmalıdır. Bu 24 saati ise açlık saatlerinde tüketilebilen kalorisiz içecekler ile geçirmek gerekmektedir.
Kimler aralıklı oruç yapamaz?
Aralıklı oruç için uygun olmayan kişiler içinde mevcuttur; Diyetisyen Uruçay, kimlerin aralıklı oruç yöntemiyle diyet yapamayacağını şöyle sıraladı: ‘‘Hamile ve emziren kadınlar, 18 yaşından küçükler, Tip 1 diyabet tanısı almış kişiler, Hipoglisemi yaşayan bireyler, Yeme bozukluğu geçmişi olan bireyler, Tansiyonu normalden düşük seyreden bireyler, Çok zayıf bireyler (Beden Kitle İndeksi 18'den küçük olanlar)’’