Formal eğitim ve informal eğitim nedir, ne demektir? Formal ve informal eğitimin farkları nelerdir? Formal ve informal eğitim hakkında detaylı bilgiler
Eğitim her zaman önemlidir. Bazen okullarda öğreniriz bazen de sokaklarda. Peki formal eğitim nedir? İnformal eğitim nedir? Formal eğitim ile informal eğitim arasındaki farklılıklar nelerdir? Formal eğitim ve İnformal eğitimin özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar.
Eğitim, insan davranışlarını kasıtlı olarak, yaşantısı ile, kalıcı iz davranış meydana getirme sürecidir. Eğitim türleri; Formal eğitim ve informal eğitimdir.
Formal eğitim nedir?
Belirli müfredat, plan çerçevesinde belirlenmiş kurallara göre ve belirlenen yöntemler dahilinde verilen eğitime denilmektedir. Okullarda verilen eğitimlere, formal eğitime örnek gösterebilirsiniz. Profesyonel kişiler tarafından formal eğitim verilmektedir. Formal eğitim kendi içinde de ikiye ayrılır: Yaygın eğitim ve örgün eğitim.
Formal eğitimin özellikleri
-Öğretici vardır.
-Amaçlıdır.
-Planlıdır.
-Olumlu davranışlar çıkarmaya yönelik.
-Yer, süre, içerik ve yöntem belirlidir.
İnformal eğitim nedir?
Kendi kendine gelişen, planı bulunmayan, yapılandırma olmayan ve bu nedenle ne öğrenileceği ve sonuçları önceden öngörülemeyen eğitimlere denilmektedir. Kişilerin kendilerinden veya çevrelerinden deneyimledikleri eğitime denilmektedir. Arkadaş ortamında deneyimlenen bilgiler informal eğitime örnek verilebilir.
İnformal eğitimin özellikleri
-Amaç yoktur.
-Plansızdır
-Olumlu veya olumsuz davranışlar görülebilir
-Net değildir.
-Aile, arkadaş, sokak vb. bu yerlerde olabilir.
Formal eğitim ile informal eğitim arasında bir sürü farklılıklar vardır. Bunlardan en önemlisi eğitimin hayat boyunca devam etmesidir. Eğitim, her yerde gerçekleşebilir. İnformal eğitim, doğduğun andan ölünceye kadar dönemde gerçekleşir. Formal eğitim de sadece eğitim kurumlarında gerçekleşir. Formal eğitimde informal eğitimde gerçekleşebilir. Mesela okulda teneffüste gizli sigara içen öğrenci informal eğitim gerçekleştirir.