Formal eğitim ile informal eğitim ne demek? Formal eğitim ile informal eğitim arasındaki fark
Formal eğitim ile informal eğitim, eğitim türleri arasında yer alır. Bu iki eğitimin detaylı olarak anlamını bilebilmek için kavramlarının çok iyi anlaşılması gerekir. Peki, formal eğitim ile informal eğitim ne demek? İşte, formal eğitim ile informal eğitim arasındaki farklar..
Eğitim tanımı gereği, insanlarda belirli davranışlar, düşünme aşamaları ve bilişsel gelişimlerde var olan istek doğrultusunda kalıcı olan pratikler ile beslenen, bu şekilde desteklenen süreçtir. Hem eğitim hem de eğitim türleri bu güne kadar pekçok aşamadan geçmiş ve içerisinde iyice gelişerek insanlar hayatta çok temel bir konumda yer almıştır. Günümüzde eğitim türleri formal ve informal olarak iki ana başlık üzerinden ele alınırken bu yazımızda formal ve informal tanımlarını ve ikisi arasındaki farklara yer verdik.
Formal eğitim ne demek?
Formal eğitimin tanımı belirli bir müfredat yada plan çerçevesinde belirlenmiş olan kuralları bir ortamda yine belirlenen bazı yöntemler kullanılır. Formal eğitimde belirli bir hedef kullanılır, hedefler bütünlüğü doğrultusunda planlı kurallı ve bilimsel yöntemler tercih edilir. Formal eğitim sürecinde eğitim faaliyetinin ne zaman ve kimler tarafından verileceği önceden belirlenmiştir. Süreç sonunda belirlenen sınavlar geçilir ve eğitimi alan kişilerin başarıları ve kazanımları ölçme ve değerlendirme sistemine tabii tutulur.
Profesyonel kişiler tarafından verilen formal eğitim kendi içerisinde yaygın eğitim ve örgün eğitim şeklinde ikiye ayrılır.
İnformal eğitim ne demek?
Informal eğitim ise herhangi bir planı olmayan ve kendi kendine gelişen eğitim bir eğitim modelidir. İnformal eğitim, herhangi bir yapılandırmaya maruz kalmamıştır ve bu nedenle sonuçları ve ne öğrenileceği hiçbir şekilde öngörülememiştir.
Kişilerin ya kendilerinden yada çevrelerinden deneyimledikleri bilgilerin kazanma süreci olarak tanımlanan informal eğitimde aynı zamanda arkadaş gruplarından, herhangi bir şeyin denenerek kazanılmış bilgileri de bu çerçevede değerlendirilebilir.
İnformal eğitimin özellikleri ise aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
Oldukça farklı bir perspektif çizgisine sahip olan informal eğitim, müfredatlara ve program yapılandırılma durumuna ihtiyaç olmadan çoğu zaman ise belli bir amaç taşımayan süreç bütünüdür.
Formal eğitim ile informal eğitim arasındaki fark
Her iki eğitimin arasındaki fark oldukça belirgin ve açıktır. Formal eğitim, günümüzde farklı eğitim kurumlarında uygulamada olanb standart eğitim yöntemlerini kapsarken informal eğitimin yeri, zamanı veya eğitim vereceği kişinin kim olacağı belli değildir. İnformal eğitim, bundan dolayı hayat boyu sürebilme özelliğine sahipkken her türlü ortamda gerçekleşmesi muhtemel üstü düzeydedir.
Formal eğitim ile informal eğitim arasındaki en önemli farklardan birisi de kişilerin formal eğitim sürecinde informal eğitiminin de tecrübesini kazanmasıdır. İki eğitim arasındaki farkı daha iyi anlayabilmek adına şöyle özetlemek mümkündür;
- Formal eğitim planlı gerçekleşir, informal eğitim plansızdır.
- Formal eğitimin çıktıları ölçülebili, informal eğitim çıktıları ölçülemez.
- Formal eğitim belirli bir mekanda gerçekleşir, informal eğitiminde mekan sınırı yoktur.
- Formal eğitimde uzman eğitici süreci ilerletir, informal eğitimde herhangi bir eğitmen olmayabilir.
- Formal eğitimde belirli bir zaman aralığı uygulanır, informal eğitimin süresi belirsizdir.
- Formal eğitimde bir veya birden fazla bilimsel eğitici metot kullanılır, informal eğitimde eğitim metodu bulunmaz. yoktur.