06.02.2019-10:34 (Son Güncelleme:06.02.2019-10:28)

Fil Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen Lenfödem, lenf sıvısını taşıyan lenf kanallarının yapısında meydana gelen bozulmalar sonucunda oluşur. Peki fil hastalığının belirtileri nedir?

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen Lenfödem, lenf sıvısını taşıyan lenf kanallarının yapısında meydana gelen bozulmalar sonucunda oluşur. Peki fil hastalığının belirtileri nedir? İşte detaylar...

Lenfödem Nedir?

Lenfatik dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucunda, proteinden zengin sıvının birikmesi olarak tanımlanabilir. Örneğin, meme kanseri cerrahisi sonrası koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması sonucunda ortaya çıkan en sıkıntı verici komplikasyonlardan biridir. Koltuk altı lenf akımının engellenmesi sonucu kolda şişme, rahatsızlık hissi ve ağrıya sebep olur.

Lenfödem Neden Olur?

Lenfödem, herhangi bir kanser tipinde, cerrahi veya radyoterapi (ışın tedavisi) sonrası gelişebilir. Ancak özellikle meme, prostat ve alt karın bölge kanserleri sonrası gerçekleşir. Cerrahi ne kadar büyük olursa, koltuk altından çıkarılan lenf bezi sayısı ne kadar artarsa ve cerrahi sonrası radyoterapi uygulanmışsa lenfödem riski o kadar artmaktadır. Kola darbe, sıyrık-kesik, böcek ısırığı ve infeksiyon gibi küçük yaralanmalar lenfödeme yol açabilir.

Belirtileri Nelerdir?

-Kolda sıkışma ya da dolgunluk hissi,

-Ağrı, ağırlık, karıncalanma, şişlik ve kızarıklık,

-Kol, el ve el bileğinde hareket zorluğu,

-Saat, yüzük ya da bileziğin sıkması,

-Deride gerginlik hissi, buna bağlı sıkıntı ve huzursuzluk.

Nasıl Fark Edilir?

Şişlik yavaş yavaş ortaya çıktığından, ölçüm yapılmadığı sürece hasta, hasta yakınları veya doktor tarafından fark edilmeyebilir. Gözle fark edildiğinde çap farkı tedavi edilmesi gereken düzeye gelmiş olabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr