22.07.2020-10:11 (Son Güncelleme:22.07.2020-10:09)

Fetret Devri

Tarih boyunca Türk devletlerinin yaşadığı sıkıntılı zamanlar bulunmaktadır. İki padişah arasında padişahsız kalan süreye fetret adı verilmektedir. Bu dönemlerde devlet birçok zorluk içerisinde bulunur. Devletin yıkılmasını önlemek, huzur ve mutluluk ortamı sağlamak için padişah ve yöneticiler çaba gösterir.

Fetret devri Yıldırım Bayezid ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı'ndan sonra görülen bir dönemdir. Bu devirde Türkler ve Osmanlı birçok zorluk içinde bulunmuştur. Aynı zamanda ülkeyi parçalanıp bölünecek bir hale getirecek kadar kuvvetli bir dönemdir. Devlette sarsıntıların göründüğü bir devir olarak dikkat çeker.

Fetret Devri Nedenleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti bu dönemi 11 yıl boyunca yaşamıştır. Bu sırada birçok zorluk ve aksaklık yaşanmıştır. Bu devrin yaşanmasında belli başlı nedenler bulunmaktadır. Tımar sistemiyle beraber artan gelir ve gelişen refah düzeyidir. Aynı zamanda Batı'da seneler süren Yüzyıl savaşları da etkilidir.

Osmanlı Devleti'nin savaşlarda ve fetihlerde uyguladığı yumuşak politikalar fetret devri için etkili nedenlerdir. Bu nedenlerden sonra halkın devlete ve yöneticilere olan ilgisi azalmıştır. Otorite kaybının yaşandığını söyleyebiliriz.

Fetret Devri'nin Sonuçları Nelerdir?

Türk tarihinde fetret devrinin önemi büyüktür. Bu devir Osmanlı Devleti'ni seneler boyu zayıflatarak parçalanmanın eşiğine kadar getirmiştir. Anadolu içerisinde birliğin bozulmasında fetret devri etkilidir. Bu dönemin sona ermesi Çelebi Mehmet'in tahta çıkması ile bittiğini söyleyebiliriz. Bu dönemde birçok zorluk yaşandığı için toprak kayıpları ve otorite düşüklüğü yaşanmıştır. Bu dönemde yaşanan kayıpların toparlanması ve düzeltilmesi için birçok çaba gösterilmiştir.

Merkezi otoritenin toparlanması ve eski haline getirilmesi için zaman ve çaba gerekmiştir. Bu dönemde yaşanan kayıpları düzeltmek için Çelebi Mehmet Bizans İmparatorluğu ile anlaşarak bu dönemin zorlukları az da olsa düzeltmeyi başarmıştır. Fetret Devri tarih içerisinde bunalım devri olarak da bilinir. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid'in beş oğlu bulunmaktadır. Oğullarından dördü arasında geçen yoğun taht kavgaları nedeniyle Osmanlı Devleti bu uzun dönemi yaşamıştır. 1402 yılından 1413'e kadar süren bu kargaşa dönemi devleti yıpratarak parçalanma aşamasına getirmiştir. İdari sistemlerde yaşanan sorunlar devletin her aşamasını etkilemiştir. Halkın yönetime ve padişahlara olan inancı kalmamıştır.

Hem taht kavgası içinde olan padişahlar hem de halk 11 sene boyunca yeterince yorulmuş ve inancı tükenmiştir. Halkı eski haline getirip, durumu toparlamak için herkes çaba gösterip toparlamaya çalışmıştır. Dönemin sonunda başa gelen padişahın Bizanslılarla girdiği devlet ilişkisi Osmanlıyı bir nebze de olsa düzelmesini sağlamıştır.

İki padişah arasında kalan padişahsız süreye fetret devri adı verilmektedir. Bu dönemde gelişmelerin ve yeniliklerin görülmediğini söyleyebiliriz. Halk ve yöneticiler devleti üst seviyeye getirmek için bir çaba içinde bulunmamışlardır. Dönemin başlarda geçen Ankara savaşı bilinen tarihi olaylardan biridir. Duraklama dönemi içerisinde yer alan fetret devri birçok tarih kitabında okutulan ve anlatılan önemli bir tarihi dönemdir.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr