15.02.2021-17:13 (Son Güncelleme:15.02.2021-17:13)

Fazla Çin Tuzu Alzheimer Yapıyor!

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) fazla tüketiminde yaşanacak sağlık sorunları hakkında uyarılarda bulundu.

Arş. Gör. Eda Balcı, monosodyum glutamat adı verilen tuz türü hakkında konuştu. Monosodyum glutamatın, kısaltılmış adıyla MSG, esansiyel olmayan aminoasitlerden olan glutamik asidin sodyum tuzuna dendiğini, halk arasında ‘Çin Tuzu’ olarak da bilindiğini ifade eden Balcı, MSG’nin hazır gıdalarda sıklıkla kullanılmakta olan bir lezzet arttırıcı olduğunu açıkladı.

Sanayileşmekte olan ülkelerde, Avrupa’da ve Amerika’da tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Balcı, ‘MSG, neredeyse tüm cips çeşitlerinde, et sularında, bazı katı yağlarda, soslarda, işlenmiş et, tavuk ve balıkta, baharat karışımlarında, hazır çorbalarda, bebek mamalarında ve daha birçok hazır tüketim ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sadece hazır gıdalarda değil aynı zamanda organik tarım ürünleri üretiminde kullanılmakta olan gübreler de MSG içermektedir' ifadelerini kullandı.


MSG ALZHEIMER’A YOL AÇIYOR

İşlenmiş hazır gıdalarda özellikle lezzet artırıcı özelliğinden yararlanılan MSG’nin güvenilirliği konusunda da yapılan çalışmalara göre farklı görüşler savunulduğunu açıklayan Balcı, ‘MSG, lezzetlendirici olarak besinlerde kullanıldığında baş ağrısı, yüzde kızarıklık, göğüs ağrısı, ödem ve nefes darlığına sebep olduğu, çeşitli organ ve sistemlerde oksidatif stresin artmasına neden olduğu bilinmektedir. Dahası yapılan bazı çalışmalarda, tükürük salgısını artırarak gıdanın lezzet özelliklerini güçlendiren ve daha hızlı ve sık yeme isteği uyandıran MSG’yi fazla miktarda tüketenlerde diyabet, obezite, Alzheimer, Parkinson, öğrenme bozuklukları gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinde artış olduğu görülmüştür’ diyerek fazla tüketilen MSG’nin yol açabileceği hastalıkları sıraladı.


İNSANLAR YEDİKÇE YİYOR VE DOYMAK BİLMİYOR

Balcı açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘MSG dilde yer alan tat duyusu algılayıcılarındaki reseptörlerde bağımlılık yapıyor ve tat alma duyusu bu sebeple hassaslaşıyor. Beyni uyararak hem lezzet artırıcı hem de iştah artırıcı etki gösteren MSG’yi insanlar yedikçe yiyor ve doymak bilmiyor. Her yediğinde sanki ilk defa yemiş gibi hissi yarattığından besinlerin daha çok tüketilmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da insanlar kolayca kilo alabiliyor ve bu durum obeziteye neden olabiliyor.’

MSG’yi özellikle çocuklardan uzak tutmanın çok önemli olduğunu söyleyen Balcı, açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

‘Çünkü MSG, büyüme hormonunun baskılanmasına neden olduğundan çocukların normal gelişiminde büyük bir risk faktörüdür. Anne karnındaki bebekler bile MSG’den etkilenmektedir. Anne adayları veya emziren anneler tükettikleri MSG’li hazır gıdalar nedeniyle hem gebelik döneminde hem de sonrasında emzirirken zararlı bu maddeyi farkında olmadan bebeğin de almasına neden olmaktadır. Bu yüzden anne adaylarının ve emziren annelerin de bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir.’

Haber365
bilgi@haber365.com.tr