Faydalarını duyunca bir daha çöpe atmayacaksınız: Göz ve beyin hastalıklarını önlüyor
Ciğerlerimizin sağlığı diğer organlarımızın sağlığı kadar önemlidir. Ciğerlerimizi temizleyen birbirinden faydalı birçok besin yer alırken bu besinlerin neler olduğu da araştırılıyor. Protein ve lif açısından oldukça zengin olan ve içerisinde Folat, K vitamini bulunan besinler kalp sağlığı ve kemik sağlığına da çok faydalıdır. İşte ciğerlerimizi temizleyen mucizevi besinler…
Vücudumuz ve sağlığımız için önemli olan pek çok besin yer alırken bazen doğru bildiğimiz yanlışlar da hayatımıza etkilemektedir. Örneğin çikolatanın zararı bir besin olduğu söylenmesi oldukça Yanlış olan bir bilgi olarak karşımıza çıkmaktadır. Beslenme tercihlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle vücudumuza neyin iyi gelip neyin iyi gelmediğini bilmek son derece önemlidir. Ciğerlerimizin sağlığı da diğer organlarımız kadar önemli bir yere sahiptir. Sağlığımız açısından önemli olan besinleri bilmek ve beslenme düzeni içerisinde bunları eklemek gerekir. İşte besin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar…
Marul seçerken neye dikkat edilmesi gerekir?
Marul seçerken genellikle görüntüsü ve dokusu önemli bir yere sahipken aslında hepsinin birbirinden farklı besin değerine sahip olduğunda bilmek gerekir. Kişilerin tercih ettiği marul tipi sağlık açısından farklı yararlar sağlamaktadır. Herkesin iceberg olarak bildiği ve en çok tercih edilen marul çeşidinin 100 gramında 1 gram protein ve lif içermesinin yanında Folat ve K vitamini de bulunmaktadır. Kalp ve kemik sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan bu marul çeşidi çok tercih edilse de en yararlı marul türü arasında yer almamaktadır.
Kişilerin tercih edeceği roman marulu diğer marul çeşitleri arasında en faydalı olanıdır. 100 gram roman marulu içerisinde 1 gram protein ve 2 gram lif bulunmaktadır. Bununla birlikte içerisinde Folat ve K vitamini de oldukça yüksektir. İçerisinde bulunan antioksidan etkisi ile de kalp sorunları ve iltihaplara karşı da savaşmaktadır.
Doğru ekmek nasıl seçilir?
Hemen hemen dünyanın her yerinde beyaz ekmek tercih edilirken besin değerinin olmadığını da bilmek gerekir. Beyaz ekmek içerisinde fazla kepekli tahıl bulunmaması mineral, vitamin ve liflerden yoksun olduğunu göstermektedir. Arada bir tüketilen beyaz ekmeğin bir zararı bulunmazken sürekli tüketilmesi durumunda vücuda fazladan karbonhidrat alımı sağlanmaktadır.
Ekmek tüketmeyi sevenler için en doğru ekmek tercihi ekşi hamurdan yapılan ekmeklerdir. Ekşi mayadan yapılan ekmekler Fermantasyon işlemi sırasında sindirime yardımcı olacak probiyotikler üretmektedir. Glisemik indeksi açısından da oldukça düşük olan bu ekmek içerisinde 3 gram lif ve 4 gram protein bulunmaktadır.
Her sağlıklı besinin kalorisi düşük değildir
Sağlıklı olarak tükettiğimiz pek çok besinlerin kalorisi oranının düşük olduğu düşünülmektedir. Ancak bu çokta doğru bir bilgi değildir. Bir Sezar salata içerisinde 403 kalori, 21 gram yağ, 22 gram karbonhidrat ve 30 gram protein yer almaktadır.
Bununla birlikte bir çizburger içerisinde 350 kalori yer alır ve bunların 14 gramı yağ, 35 gramı karbonhidrat ve 6 gramı şeker olmakla birlikte içerisinde 630 mg’da da tuz bulunmaktadır. Bununla birlikte iki yiyeceği karşılaştırdığımızda sezar salatanın çok da masum olmadığı görülmektedir.
Sağlık açısından en faydalı besinler nelerdir?
Tükettiğimiz birçok farklı besin yer alırken bunlardan bazıları organlar üzerinde oldukça etkilidir. Organ sağlığı için faydalı olan besinlerin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilirken doğru besin tercihinin yapılması da son derece önemlidir.
Vücut sağlığı için hangi besinler tüketilmelidir?
Diğer açısından en faydalı besin üzüm olarak görülmektedir. İçerisinde bulunan proantosiyanidin ile oldukça güçlü bir antioksidan olarak karşımıza çıkmaktadır. Akciğer kanseri olmak üzere pek çok konuda şifası bulunan üzüm ciğer sağlığını korumak için de mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Günde bir avuç kadar tüketilen üzüm kısa sürede tüm ciğerlerin temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Göz sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan havuç görme kaybına neden olan kas dejenerasyonunun oluşma riskini azaltmaktadır. Havuç içerisinde bulunan beta karotenler göz sağlığı için oldukça önemlidir. Bununla birlikte içerisinde bulunan vitamin ve antioksidanlar yaşınız ilerlese bile göz sağlığınız üzerinde oldukça etkili olacaktır.
Beyin için en faydalı besinlerden biri de cevizdir. Yapılan araştırmalar sonucunda cevizin içerisinde bulunan yüksek Omega 3 içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde etkilediği görülmektedir.
Kalp sağlığı açısından önemli besinlerden biri de domates olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde bulunan likopenler ile kalp krizini önleyen domates kalp sağlığının da korunmasına yardımcı olur. Domatesten faydalarını almak için bir miktar yağ ekleyerek tüketilmesi önerilmektedir.
Mide sağlığı açısından önemli besinlerden biri de zencefildir. Özellikle sabah uyandığında mide bulantısı yaşayan birçok insan zencefilin faydalarından yararlanabilir. Kolik, ishal ve irritabl bağırsak sendromu ile savaşan zencefil Midedeki mukus tabakasını güçlendirmektedir.
Kemik sağlığı dendiği zaman akla ilk gelen kalsiyum olurken, kereviz içerisinde bulunan bol miktardaki kalsiyum ile kemik sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Bununla birlikte kereviz içerisinde kemik yoğunluğunu artıran ve kırıkların önüne geçen Manganez vitamini de kereviz içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.