21.07.2020-15:27 (Son Güncelleme:21.07.2020-15:25)

Fatih Sultan Mehmet Bilinmeyen Yönleri

İstanbul'u fetheden 7. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet, 1432 yılında mart ayında doğmuştur ve 1481 yılında mayıs ayında da hayatını kaybetmiştir. Çoğu kaynağa göre, Fatih Sultan Mehmet'in ismi Muhammed olarak da geçmektedir.

Fatih Sultan Mehmet, 1444-46 yılları arasında bir hüküm sürerken, 1451 den 1481 yılına yani ölümüne kadar da 30 yıl boyunca padişahlık hükümdarlığını sürdürmüştür. Fatih Sultan Mehmet babası II. Murat'ın hayatını kaybetmesiyle birlikte tahta çıkan 7. padişah olması ile birlikte 21 yaşında Bizans İmparatorluğu'nun 1000 yıllık hükümdarlığını sona erdirerek İstanbul'u fethetmiştir. İstanbul'un fethi olması ile birlikte orta çağ kapanıp, yeni çağın da başlaması tarihçiler tarafından ve çoğu kaynakta da böyle kabul edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fetih etmesinin ardından, fethin babası yani ebu’l-feth ismi verilmiştir. Zamanla bu isim çağ açan hükümdar ile birlikte Kayser-i Rum olarak da farklı unvanlar almasını sağlamıştır. Fatih Sultan Mehmet, Hz Muhammed'in bir hadisinde yer olmuş, yani bir hadisinde nail olmuş olduğu için İslam dünyasın da kahraman olarak da bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet, 1451 yılının sonlarına doğru İstanbul'da kuşatma çalışmalarına başlamıştır ve 1453 yılın da da İstanbul'u fethetmiştir. Fatih Sultan Mehmet bilinmeyen yönleri de oldukça fazladır.

Fatih Sultan Mehmet Bilinmeyen Yönleri nelerdir?

Fatih Sultan Mehmet halk tarafından ve çevresinde ki insanlar tarafından oldukça saygı gösterilen ve bilgin olarak bilinmektedir. Bu yönüyle birlikte çoğu kişinin ona akıl danıştığı ve çoğu kişiye de akıl verdiği, ilminin üstünlüğü olduğuna da inanılmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet oldukça, çalışkan, zeki amacına ulaşmakta fazlasıyla inatçı ve her gün mutlaka kitaplarını okuyan, bunların özetini çıkaran, tarihi araştırmayı seven, aynı zaman da tarihi başkalarından dinleyen, ilim ve bilim üzerine faydalı işler yapmayı seven bir padişahtır.

Fatih Sultan Mehmet bilinmeyen yönleri arasında en önemli hobisi haritacılıkla ilgilenmesidir. Oldukça bağımlı olduğu bu konuda bilgiler alıp konunun uzmanlarından da dinlemeyi severdi. Şiirlerinde avni mahlasını kullanan Fatih Sultan Mehmet, şairlik yönüyle de diğer Osmanlı padişahları arasında ilktir.

Araştırmayı seven, bilime ve elimi oldukça ilgili olan Fatih Sultan Mehmet, Arapça ve Farsça bilmesinin yanında aynı zamanda, Yunanca dilini ve Latince dilini de anlayıp aynı zamanda konuşabiliyordu. Bu yönü de yine çok kaynakta az bilinen yönü olarak yazmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet bilinmeyen yönleri, Çevreye olan ilgisi ile birlikte sebze ve çiçek yetiştirmeyi de çok seven Fatih Sultan Mehmet çoğu zaman sarayın bahçıvanların da yardım edip bahçıvanlık yaptığı da söylenmektedir.

Fatih Sultan Mehmet Osmanlı padişahları arasında ilk olarak yemeklerini tek başına yiyen ve o yedikten sonra diğerlerinin de masaya oturmasını isteyen tek padişahtır. Fatih Sultan Mehmet'ten sonraki gelen padişahlar da bunu uygulamaya başlamıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr