26.08.2020-15:34 (Son Güncelleme:05.10.2021-15:03)

Fas Mutfağı Yemekleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Fas mutfağının sevilen lezzetlerini sizin için derledik. Fas harira çorbası nasıl yapılır? Fas pilavı tarifi nedir? Kayısılı tavuk baget tajin nasıl hazırlanır? Fas usulü havuç salatası nasıl yapılır? Fas sütlacı tarifi? Detaylar haberimizde…

Fas mutfağı, ülkede yetişen Akdeniz meyveleri ve sebzeleri ile harmanlanmıştır. Baharat kullanımının oldukça yaygın olduğu Fas mutfağı birbirinden lezzetli geleneksel tatları barındırır. Sizler için Fas mutfağından bir akşam yemeği menüsünü derledik. Şimdiden afiyet olsun.

FAS HARİRA ÇORBASI TARİFİ

Fas mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan harira çorbası kuzu eti, nohut ve yeşil mercimek ile hazırlanır.

Malzemeler:

- 250 g kuzu eti

- 250 g nohut (Konserve veya bir gece önceden ıslatılmış)

- 1 adet büyük boy soğan

- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı

- 100 g yeşil mercimek

- 1/2 demet kişniş

- 1/2 demet maydanoz

- 1 sap kereviz

- 300 g domates

- 150 g domates püresi

- 50 g pirinç

- 100 g erişte

- 50 g un

- 1 çay kaşığı zencefil

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- 500 ml tavuk suyu + 1.5 litre su

- 1 tutam safran

- 1 tutam zerdeçal

- Tuz

- Karabiber

Hazırlanışı: Kuzu etini bir tencereye alıp kavurun ardından soğanı, maydanozu, kişnişi ve kerevizi ekleyip sonra birkaç dakika pişirin. Baharatlarla tatlandırdıktan sonra ıslatılmış nohut kullanıyorsanız nohutu ilave ederek tavuk suyu ile suyu ekleyip 30 dakika süre ile pişirin. Eğer nohutu konserve olarak kullanıyorsanız nohutu pişirmenin sonuna doğru ekleyin sonrasında da mercimek ve domatesi ilave edip kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin.>Un ve domates püresini ayrı ayrı kaselerde su ile karıştırıp ardından da çorbaya ekleyip sürekli karıştırın. 10 dakika daha pişirin sonrasında pirinçle şehriyeyi ilave edip sürekli karıştırarak 15 dakika pişirin.

FAS PİLAVI TARİFİ

Malzemeler:

- 2 su bardağı yasmin pirinci

- 300 gr kıyma

- 5-6 adet kuru kayısı

- 1 çay bardağı kuru üzüm

- 1 soğan

- 1 çay bardağı kabukları soyulmuş badem

- 1 portakalın suyu

- 2 veya 2.5 su bardağı sıcak et suyu veya su

* 1 yemek kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

- Kimyon

- Köri

- Kırmızı pul biber

- Tuz

- Karabiber

Hazırlanışı: Tereyağı ile ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp yemeklik doğradığınız soğanı ekleyerek soteleyin. Soğan yumuşayınca kıymayı ilave ederek kavurmaya başlayın sonrasında baharatları ilave edin. Üzümü, bademi ve kayısıyı tencereye ilave edip pirinci de ekleyin ardından 3-4 dakika sonra portakal suyu, 2 su bardağı sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice harmanlayın. Kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.

KAYISILI TAVUK BAGET TAJİN TARİFİ

Fas mutfağına özgü bir tat olan tajin, adını pişirildiği toprak kaptan alır. Tajin yapılırken öncelikle tuzlu bir irmik pilavı hazırlanır. Sonrasındaysa tavuk eti bol baharat ile meyveler eşliğinde pişirilmektedir.

Malzemeler:

- 4 adet tavuk baget

- 1 çay kaşığı zerdeçal

- 1/2 çay kaşığı toz zencefil

- 1/2 çay kaşığı kimyon

- 1 tutam tarçın

- 2-3 adet karanfil

- 1 çay kaşığı pul biber

- 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber

- 1 tutam safran

- 2 adet çubuk tarçın

- 2 adet yıldız anason

- 10-15 adet taze ve gün kurusu kayısı + 300 ml sıcak su

- 2 adet küçük soğan

- 2-3 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 adet limon rendesi

- 1 yemek kaşığı limon suyu

- 1 yemek kaşığı bal

- 2 yemek kaşığı ceviz

- 2 tutam tuz

- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

- Kıyılmış maydanoz ve kişniş

Hazırlanışı: Zerdeçalı, zencefili, kimyonu, tarçını, karanfili, pul biberi, toz biberi ve safranı geniş bir kapta harmanlayın. >Tavuk bagetleri ilave edip karışımı iyice yedirin. Kuru kayısıları 300 ml sıcak suda bekletin. Soğanı yumuşayana kadar soteleyin ardından sarımsakları ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Tavuk bagetleri ekleyip sotelemeye devam edin. Soteleme işlemi bittiğinde kayısıları beklettiğiniz suyu, limon suyunu ve tuzu ilave edip kaynamaya bırakın. Tencerenin içerisine kuru kayısıları, tarçın çubuklarını ve yıldız anasonu da ilave edip 45 dakika kadar pişirin. Dilerseniz pişirme işlemini fırında da gerçekleştirebilirsiniz. Pişmeye az bir süre kala taze kayısıları ilave edin. Son olarak da servis etmeden önce limon kabuğu rendesini, taze çekilmiş karabiberi, kıyılmış maydanozu ve kişnişi ilave edin.

FAS USULÜ HAVUÇ SALATASI

Malzemeler:

- 20 mini havuç

- Yarım çay bardağı zeytinyağı

- Yarım limonun suyu

- 2 diş sarımsak

- Yarım çay bardağı kıyılmış maydanoz

- >1 çay kaşığı kırmızı toz biber

- 1 çay kaşığı kimyon

- 1 tatlı kaşığı balzamik sirke

- Tuz

Hazırlanışı: Havuçları haşlayarak süzüp soğumaya bırakın. Limon suyunu ve zeytinyağını kaseye alarak kimyonu, tuzu, kırmızıbiberi, rendelenmiş sarımsağı, balzamik sirkeyi ve maydanozu ekleyerek karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu sosu havuçların üzerine dökerek iyice karıştırıp ardından da servis edin.

FAS SÜTLACI TARİFİ

Malzemeler:

- 450 gr kırık pirinç

- 300 ml su

- 25 gr pudra şeker

- 1 çubuk tarçın

- 50 gr tereyağı

- Yarım çay kaşığı tuz

- 350 ml süt

- Badem esansı için

- 25 gr dövülmüş badem

- 60 ml sıcak su

- Süslemek için

- File badem

- Tarçın

- Taze meyveler

Hazırlanışı: Sıcak su ve bademi püre haline getirip bir tencereye suyu, pirinci, şekeri, tarçını, tuzu, badem esansını, sütün yarısını ve tereyağının yarısını ekleyin. Kapağı kapatarak hepsini kaynatın sonrasında kalan sütü de ekleyip muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Hazır olan sütlacı servis kaselerine aktarıp üzerlerine file badem serpin. Son olarak tarçın serperek meyveler ile birlikte servis edin.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr