Türkiye’nin Rusya’dan S-400 temin etmesinin ardından ABD’deki F-35 projesinden çıkartılması ve siparişlerinin iptal edilmesini hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye geçtiğimiz günlerden ilginç bir hamle yaparak 40 adet F-16 sipariş etmek için talepte bulundu. F-35 ve F-16’lar arasındaki farklar neler.
TÜRKİYE F-35 PROJESİNİNDEN NE ZAMAN ÇIKARILMIŞTI?
Türkiye, komşu ülkelerden gelebilecek hava tehditlerine karşı hava savunma sistemleri temin etmek için kolları sıvamış fakat hem NATO müttefiki olan hem de dost ülke konumundaki ABD kendi ürettiği Patriot HSS’leri (hava savunma sistemi) Türkiye’ye satmak istememişti. Türkiye bunun üzerinde Rus yapımı S-400’lere yönelmiş ve sipariş etmişti. Türkiye’nin bu hamlesi sonrasında ABD, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarmış ve ön siparişleri iptal etmişti. Türkiye’nin sadece müşteri değil aynı zamanda tedarikçi olduğu projeden çıkartılmasıyla ciddi bir diplomatik kriz yaşansa da Türkiye attığı adımdan vazgeçmeyerek aldığı HSS’leri sınır noktalara yerleştirmişti. Daha sonra bir çok ABD’li uzman da ABD’nin bu konudaki tutumunu yanlış olarak değerlendirmişti.
TÜRKİYE 40 ADET F-16 TALEBİNDE BULUNDU
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye geçtiğimiz günlerde ilginç bir adım atarak NATO’da müttefiki olan ABD’den 40 adet F-16 almak için talepte bulundu. F-35 projesinden çıkartılan Türkiye’nin F-16’lara yönelmesinin ardından bir başka tartışma konusu ortaya çıktı; F-35 mi daha yetenekli F16’mı?
F-16 MI DAHA İYİ F-35 Mİ?
Türkiye’nin 1970’lerden beri kullandığı F-16’ların Türk Ordusu’nda yeri bir başka. Bir çok kez modernize edilerek diğer ülkelerin F-16’larından bile farklı bir noktaya getirilen F-16’lar hareket kabiliyeti ve yetişmiş personel açısından bakıldığında Türkiye için çok avantajlı görünüyor. F-16’lar şu ana kadar üretilen bir çok savaş uçağına nazaran fiyat ve performans bağlamında bakıldığında oldukça yetenekli görülüyor. Saha yetenekleri açısından da oldukça maharetli olan F-16’lar hareket kabiliyetleri sayesinde diğer savaş uçaklarını geride bırakmayı başarıyor. Bir çok savaşta aktif olarak kullanılan ve hataları ve eksiklikleri defalarca modernize edilen bu uçaklar günümüzde hala bir ordu için oldukça önemli bir araç konumunda.
F-35’ler ise 1990’ların başında yapımına başlanmış ilk uçuşunu 2006 yılında yapmış fakat bir çok teknik arıza yaşadığı için tekrar geliştirme aşamasına geçilmiş ve geliştirme süreci devam eden bir uçak. Radarlara karşı yetenekleri sayesinde bir çok ülkenin satın alma listesinde yer alan bu uçak bir türlü seri üretime geçememişti. Yetenekleri bağlamında bakıldığında F-16’lar F-35 uçaklarından çok önemi bir özellikle bir adım öne geçebiliyor; F-35’ler tam bir bombardıman uçağı iken F-16’lar hem bombardıman hem de havadan havaya savaş kabiliyetlerine sahip. Yani F-35’ler düşman ülke sınırlarına sızıp hızlı bir bombardıman gerçekleştirme kabiliyeti gelişmiş fakat havada karşılaştığı tehditlere karşı yeterli güce ve yeteneğe sahip değil. Türkiye’nin sipariş etmeyi planladığı F-16’lar ise hem havadan havaya savaş kabiliyetine sahipken hem de bombardıman yapabiliyor. Üstelik F-16’lar tam manasıyla sahada rüştünü ispatlamışken F-35’lerin henüz seri üretime bile geçememiş olması Türkiye’nin doğru yolda olduğunun en önemli kanıtı.