19.04.2022-09:53 (Son Güncelleme:19.04.2022-14:12)

EYT'lilerde son gelişmeler ne? İşte Mayıs ayında görüşülecek 10 formül!

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar özellikle Mayıs ayının giderek yaklaşmasıyla birlikte heyecan içerisine girmeye başladılar. Mayıs ayında bitirilmesi tahmin edilen 360 ek gösterge ve sözleşmelilerle ilgili çalışmaların ardından konu EYT’lilere geliyor. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlara yönelik çalışmalarda ilk aşamayı genel çerçevenin belirlenmesi oluştururken bu konuda gündeme gelen farklı formülü sizler için derledik. İşte EYT’lilere çözüm olacak 10 farklı formül…

Türkiye’de emeklilik hayaliyle yanıp tutuşan milyonlarca EYT’lilerin tüm dikkati TBMM’den gelecek güzel haberlerde. Bu bağlamda milyonlarca vatandaşın mağduriyetinin ortadan kaldırılması için yeni formüller geliştiriliyor. İşte EYT’de öne çıkan 10 farklı çözüm…

Emekli olmak için gereken şartlardan primini ödeyen ancak yaşını bekleyen vatandaşlarla ilgili problemleri çözmek için yeni yollar gündeme getiriliyor. Son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Mayıs ayına vurgu yaparak umut veren açıklamalar yapmıştı. Başlatılan çalışmalarda birçok farklı formül konuşulmaya başlandı. Bu bağlamda 10 farklı soruyu ve çözümü sizler için topladık.

EYT'de 10 formül

1) EYT’nin içerisine kimler dahil?

8 Eylül 1999 tarihinden önce emekli olan bütün vatandaşlar bu kapsama giriyor.


2) Yalnızca SSK’lılar mı faydalanacak?

Tek başına SSK’lılar değil memur ve esnaf vatandaşları için de çalışmalar yürütülüyor.

3) Kısmi emeklilik yani az pirimle emeklilikte basitleştirme yoluna gidilir mi?

Bunun için 3 koşul aranıyor. Birincisi sigortalı olunan zamandan bugüne kadar 15 sene geçmiş olması, ikincisi 3 bin 600 gün pirim dolması, üçüncüsü ise kadınların 50 erkeklerin 55 yaşına gelmiş olması.

4) EYT için hangi formüller masada?

Sene ve prim koşullarını yerine getirenlere emeklilik yolu kolaylaşacak. Son formül bağlamında erkeklerin 25, kadınların 20 yıllık primlerini tamamlamaları bu açıdan yeterli olacak. EYT’liler söz konusu formül ile yaş konusuna gerek olmadan emekli olacak.

5) Pirimler yetmiyorsa nasıl bir yol izlenecek?

Böyle bir durumla karşılaşılırsa burada iki farklı seçenekten biri ile ilerleneceği belirtiliyor. Birincisi pirimlerin tamamı ödendikten sonra emeklilik hakkı kazanımı. Diğeri ise primlerin borçlanma yöntemiyle tamamlanması.

6) Borçlanma imkanı doğar mı?

Böyle bir şans olursa stajını 1999 senesinden önce yapmış olan fakat çalışmaya daha sonra başlayanlar da EYT bünyesine dahil edilecek.

7) EYT'de yaş koşulu aşağı düşer mi?

Pirim günü sayısını tamamlayıp yaşı bekleyenler için bekleme süresinin 2-3 sene düşürülebileceği konuşuluyor.

8) Maaş hesabı nasıl yapılıyor?

Emekli maaşı hesabında 3’lü bir sistem uygulaması söz konusu. 2000 yılı öncesi, 2000 2008 yılları arası ve 2008 yılından sonrası. EYT’lilerin emekli aylıkları da bu yöntemle hesaplanacak.


9) Maaştan kesinti olma ihtimali var mı? Daha önce görülmüş mü?

Türkiye’de şu anda böyle bir uygulamanın yapılıp yapılmayacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmazken Avrupa’da yer alan bazı ülkelerde kesinti emeklilik formülleri uygulanıyor.

19) EYT düzenlemesi TBMM’de ne zaman görüşülecek?

Milyonların beklediği gelişmenin Mayıs ayında mecliste konuşulacağı tahmin ediliyor.

EYT’de olumlu sinyaller var

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, EYT problemlerine dair geliştirdikleri çözümlerle ilgili açıklama yapmıştı. söyleyen Akbaşoğlu, "Bu konuda paydaşlarla birlikte 2 toplantı gerçekleştirildi. Bu, bir yasal çerçeveye, teklife dönüştürülmek için genel kurulumuza gelecek. 3600 ek göstergeyi polislerimize mutlaka vereceğiz. Bununla beraber sözleşmeli personelimizin durumu ele alınacak ve sonra da EYT'li kardeşlerimizin durumu ele alınacak ve 2022 yılı içinde kamuoyuyla paylaşılacak” ifadelerini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr