07.01.2023-08:32 (Son Güncelleme:07.01.2023-17:08)

EYT dolandırıcılarına dikkat! 500 ile 5000 TL arasında para istiyorlar

Emeklilerde Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi daha TBMM’ye gitmeden dolandırıcılar tarafından kullanılır oldu. Kendisini SGK uzmanı olarak tanıtan birçok kişi kendilerini internet üzerinden ilan vererek, EYT uzmanı diye tanıtıp 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen fiyatlarla maaş hesaplama, belge toplama ve randevu alma hizmeti sunduğunu söylüyor. Ama gerçek şu ki EYT ile emeklilikte herhangi bir danışmana ihtiyaç yok.

Gerçek şu ki EYT ile emeklilikte herhangi bir danışmana ihtiyaç yok tüm soruların cevapları SGK müdürlükleri, ALO 173 ve e-Devlet uygulamasında bulunuyor. >Yakın zamanda düzenlemeye giden EYT konu gündemden düşmüyor. Bu sefer EYT tuzağı gündem oldu. Kendilerini EYT uzmanı olarak tanıtan kişiler Erken Yaşta Emekliliğe Takılan vatandaşları dolandırmaya başladı. . Gözleri maaş hesaplaması, evrak toplama ve danışmanlık yalanıyla birçok emekli olacak vatandaşın cebinde. Dolandırıcılar 'EYT danışmanlığı verilir, EYT belgeleri toplanır, SGK’dan hızlı randevu alınır' başlığı altında verdikleri ilanlarla hizmet adı altında 500 TL ile 5 bin TL arasında emekli olacak vatandaşları bedel talebinde bulunuyor.

EYT henüz çıkmadı ama dolandırıcısı çıktı

Kendilerini konunun uzmanı olarak tanıtan dolandırıcıların hedeflerinde sadece yeni düzenleme ile emekli olacakları değil yaş farkı yüzünden EYT’yi kaçıran kişiler de var. Çünkü özellikle o grup daha önce yapılan hesaplamalarda bir yanlışlık bir eksiklik olduğunu düşünerek yeniden hesap yapılmasını istiyor. Yaşanan bu durum da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor.


Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Vatandaşlar dolandırıcılara karşı dikkatli olup tuzağa düşmesinler. SGK konusunda uzmanım diyen herkes bu işin uzmanı değil. Zaten SGK, ALO 170 hattını aradığınızda istediğiniz bütün bilgiler size veriliyor. Bunun dışında SGK’nın birimlerine bizzat giderek başvurmak suretiyle de gerekli desteği alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Tek muhatap SGK

Emekli olan bir vatandaş nasıl emekli olduğunu Kanal D Haber’e anlatırken ‘Gün sayımız tamamdı ve SGK’ya müracaat etmemiz yetiyordu’ ifadelerini kullandı. Yani bir danışmana veya aracıya ihtiyaç yok. SGK’ya gitmek yeterli.

Vatandaşlar da EYT dolandırıcıları ile tepkisini dile getirirken Ağaoğlu ,“Şu anda para verme zamanı değil, para alma zamanı ama günümüz eksik olduğu için emekli olamıyoruz. Dolandırıcı her yerde dolandırıcı. Ben direkt SGK merkezine gittim. 2 ayla kaybetmeseydim ben de EYT’den faydalanabilecektim.”


ekomerfaruk@gmail.com