Her evlilikte karşılıklı saygı, iletişimde kalma, paylaşma ve anlayışlı olma gibi bazı öncüller bulunarak bu hem iki tarafın da hayatını kolaylaştırmak hem de evliliğin uzun ömürlü olmasını sağlamak için önemlidir.
Dini açıdan, erkeğin kadın üzerinde bazı hakları olduğu gibi, kadının da erkeğin üzerinde birçok hakkı bulunmaktadır.
Peki, evlilikte kadının erkek üzerindeki hakları nelerdir?
Evlilikte Kadının Erkek Üzerinde Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?
Evlilikte kadının erkek üzerindeki hakları arasında ilk göze çarpanı, dini nikah kıyılması esnasında kadına verilecek olan birtakım altın ya da para gibi şeyler olan mehirin verilmesidir. Mehir, kadının hakkı olup rızası dışında alınamaz.
Kadının, evlilikteki diğer bir hakkı ise, ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilme özgürlüğüdür. Kadının, dinle ilgili düşüncelerini belirtmeye, inandığı gerekleri yerine getirmeye hakkı vardır.
Evlilikte kadının erkek üzerindeki hakları arasında diğer bir hak ise kadının erkeğin kazancından faydalanabilmesidir. Kadının, ki artık kadınlar genel olarak çalıştıkları için maddi yardıma ihtiyaç duymamaları söz konusudur, çalışmadığı durumlarda maddi giderlerinde, giyinme, barınma ve karnını doyurma gibi ihtiyaçlarında ya da bazı isteklerinde kocasından yardım alma hakkı vardır.
Kadının Evlilikteki Hakları Nelerdir?
Evlilikte kadının erkek üzerindeki hakları arasında bir diğeri ise, düzgün muamele görmektir. Erkek, kadının bazı konularda hataya düştüğü algısına sahip olsa da bu nedenle karısına sözlü ya da doğrudan şiddette bulunamaz. Sağlıklı bir iletişim kurarak, tarafların birbirlerini dinlemesi ve olayları çözüme kavuşturması esastır.
Kadının erkek üzerindeki haklarından bir diğeri ise, onunla vakit geçirmesi ve muhabbet etmesidir. Kadının düşündüklerini ve gün içerisinde yaşadıklarını erkeğe anlatmaya hakkı vardır.
Kadının erkek üzerindeki diğer bir hakkı ise sırrının saklanmasıdır. Böylece, taraflar arasında karşılıklı güven oluşur ve evlilik daha da sağlamlaşarak devam eder.
Kadının haklarından biri de kendisine karşı adaletli davranılmasıdır. Başka konular ya da kişiler açısından yanlış değerlendirilerek kadına karşı yargılamada bulunulmamalıdır.
Kadının haklarından bir tanesi de keyfi bir şekilde, kadının rızasının olmadığı hallerde boşanmamaktır.
Kadının Saygı Görme Hakkı
Bunun dışında kadının saygı görme hakkı bulunmaktadır. Kadını aşağılayan, darp eden ve hakaret içeren davranışlar dinen uygun görülmemiş, tarafların anlaşmalarının daha önemli olduğu vurgulanmıştır.
Eşler, evlilikte birbirlerine karşı sorumludur. Bir süre sonra bunun bir didişmeye ve güç gösterisine dönüşmemesi için iki taraf da birbirlerinin haklarına saygı duymalı, tartışılan konular ve durumlar üzerinde birlikte değerlendirme yaparak ortak bir karara varmalıdır.
Karşılıklı saygı, evliliğin temellerinden bir tanesidir. Bu durum sağlandığında, kadının tüm hakları otomatikman yerine getirilecektir. Bu nedenle, evlilikte mutluluğa erişmek için taraflar birbirlerine olan saygılarından ödün vermemelidir.