Evlenmek niyetinde olan bir erkek evleneceği kadının nerelerine bakabilir?
Yıllardan beri tartışılan konulardan bir tanesi evlenmek niyetiyle yaklaşılan ilişkilerde karşı cinsin neresine bakılabileceğidir. Akıllarda kalan tüm bu soruların cevabı haberimizin detayında.
Evlenmek niyetiyle tanışan ve konuşan bir çiftin, evlenmeden evvel nerelerine bakmak caizdir haberimizin detayından inceleyebilirsiniz.
Kadının neresine bakmak caiz?
Geçmiş dönemden bugüne kadar, evlilik birliği kurmadan evvel insanların kafalarını kurcalayan bazı hususlar mevcuttu. Evlenmeden önce, evlenme niyetiyle kadının nerelerine kadar bakmak caizdir bu konulardan bir tanesidir. Peygamberimiz (asm) evleneceğini söyleyenlere, kızı görüp görmediklerini sormuş ve görmelerini tavsiye ederek: "Bu anlaşıp mutlu olmanız için daha uygundur." buyurmuştur. (Nesâî, Nikâh, 17; Tirmizî, Nikâh, 5) Bu konuyla alakalı en doğru ifadeyi şu şekilde açıklayabiliriz. Evlenmeden evvel, bakmanın şekli ve sınırı vardır demek oldukça doğru olacaktır. Bir başka düşünce şekli de baş, kollar, dize kadar ayakların da görülebileceği ifadesi yönündedir.
Cumhura göre kızın veya velisinin haberi olmadan gizlice bakmak da caizdir. (İbn Hacer, Fethu'l-Bârî, XI. 86; eş-Şevkânî, Neyl, VI. 117-118) Evlenmeden evvel, evli gibi davranmak ya da birbirini tanımak amacıyla sadece evli bireyler arasında olması gereken davranışlar içerisinde bulunmak olarak nitelendirilen flört kavramı islam'a göre caiz değildir. >"Üç şey geciktirilmez: Vakti giren namaz, hazırlanmış cenaze ve dengi bulunmuş kız ve kadın." (Tirmizî, Salât, 13; Ahmed, Müsned, 1/105)
"Dininden ve ahlâkından memnun kalacağınız birisi size başvurunca onu evlendirin (istediği kızı verin) eğer bunu yapmazsanız yeryüzünde fitne ve büyük fesad (kötülükler) olur." (Tirmizî, Nikâh, 3; İbn Mâce, Nikâh, 46) şeklindeki hadisler, vakti gelmiş insanların evlenmleri yönündeki düşünceyi açıklar.
Evlenme amacıyla kadına bakmak
İslam dininde bir erkeğin yabancı bir kadına bakmasının belli başlı kuralları vardır. İhtiyaç ya da zaruret durumlarının olmasını durumunda veyahut evlenme düşüncesi olunca bu bakma yasağı biraz tolere edilebilir. İhtiyacın meşru kılındığı durumlar ise şu şekilde sınırlanır; Evlenme niyetiyle bakma, alışveriş, kira, borç alıp verme, şahitlik, eğitim ve öğretim. Zaruret nedeniyle bakmayı da şu şekilde açıklamak doğru olacaktır. Boğulma veya yangın gibi kötü durumlarla karşılaşılması durumunda erkek veya kadın birbirine bakabilir.