Evlenme belgesi nedir? Evlenme ehliyet belgesi nereden, nasıl alınır? Nikâh başvurusu evlenme belgesi işlemleri
Evlenmeyi düşünen çiftlerin, Nikâh başvurusunda, evlenmesine engel olabilecek bir durum olup olmadığını Evlenme Ehliyet Belgesi ile kanıtlanması gerekmektedir. Bu konu hakkında evlenmeyi düşünen çiftler araştırma yapmaya devam etmektedirler. Nikâh başvurusu işlemleri nelerdir? İşte gündemde yer alan haberimizin detayları sayfamızda yer almaktadır.
İki çift evlenmeye karar verdiklerinde resmileştirmek amacıyla Nikâh başvurusunda bulunurlar. Evliliklerinde bir engel olup olmadıklarını ilk başta Evlenme Ehliyet Belgesi ile kanıtlamaları gerekir. Bir çok evlenmeyi düşünen ve başvurusunu yapmış olan T.C. vatandaşlarının, yenilenen sistem sayesinde artık nüfus kayıt örneklerini İnternet üzerinden görebileceklerdir.
Evlenme belgesi nedir?
Herhangi bir nedenden dolayı, bilgilerinin sistemde kayıtlı olmadığı gözüken kişilerin mutlaka evlenme ehliyeti belgesi elden temin etmesi gerekmektedir. Gerekli aile bilgilerine göre düzenlenecek olan nüfus kayıt örneği de, evlenme belgesi olarak geçmiş sayılacaktır. Evlenme belgesi eğer olmazsa nikah işlemi yapılamayacaktır.
Evlenmeyi düşünen kişilerin adı ve soyadı, annesi ve babasının adı ve doğum tarihi, medeni hali ve evlenmesini engelleyecek olan bir durum olup olmadığı gibi bilgilerin yer alması durumda evlenme ehliyeti genelde yabancı uyruklu olan kişilerden istenilmektedir.
Evlenme ehliyet belgesi nereden, nasıl alınır?
Evlenme belgesinin bu aralar çok sık duyulmasının ve istenmesinin nedenlerinden bir tanesi de, gündemde yer alan ve çok sıklıkla duymuş olduğumuz çocuk yaşta kendi izni olmadan evlendirilen kız çocuklarının, erkenden evlilik hayatını yaşamamaları için bu şekilde önlem almayı amaçlamışlardır. Zoraki evlilik yapması istenmiş olan küçük kız çocuklarının, evlenme ehliyet belgesi sayesinde kurtulabilmesi ve korunabilmesi mümkün olmaktadır.
T.C. vatandaşı olan bir kişiyle, yabancı uyruklu olan birisinin evlenme yapabilmeleri için önce her iki tarafında imzalaması gereken evlilik beyannamesi,
Yabancı uyruklu kişilerin resmi yerler tarafından, hem pasaportlarının çevirilerinin yapılmış olması hemde vatandaşı olduğu ülkeden doğum belgesinin resmi onaylı bir şekilde olması.
İki tarafında evli olmadığına dair medeni durum belgesi ve yabancı uyruklu olan kişinin kendi ülkesinden resmi evlenme ehliyet belgesinin olması gerekmektedir.
Evlenme ehliyet belgesinin yanında ibraz edilmesi gereken doğum belgesini İstanbul İl Hukuk İşleri Müdürlüğünce doğrulatmak gereklidir. Ankara'da yaşıyor olan vatandaşlar ise bu doğrulama olayını Dış İşleri Bakanlığı tarafından alabilmeleri daha kolaydır.Evlenme ehliyet belgesi , istenilen diğer belgeler gibi ücretsizdir. 2015 yılında yapılan yenilik gereğince istenilen hiç bir evrakın ücretli olmamasına karar verilmiştir.
Evlenmeyi düşünen çiftlerin her birisi için aşağıdaki evraklar istenmektedir.
Uyruğu /net ve eksik olmadan yazılmalıdır
Şehir - İlçe - mahalle ve köyü yazılmalıdır.
Cilt numarası, sayfa numarası, kütük sıra numarası ve birey sıra numarası
Cinsiyet
C kimlik numarası
Adı ve soyadı yazılması gerekmektedir.
Önceki soyadı 'nın yazılması,
Baba adı, soyadı (sağ veya ölü olduğu) sıra numarası yazılması gerekmektedir.
Ana adı, soyadı (sağ veya ölü olduğu) sıra numarası yazılması gerekmektedir.
Doğum yeri , doğum tarihi ve dini yazılması gereklidir.
Kütüğe kayıt tarihi bilgilerinin tam olarak eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir.