25.04.2022-01:35 (Son Güncelleme:25.04.2022-01:35)

Evlat edinme şartları neler? Kimler evlat edinemez? Evlat edinmek için yaş şartı var mı?

Anne ve baba olmak için sadece kendi çocuklarının olmasını beklemek yerine, bir çocuğun bakımını üstlenerek de aile olunabiliyor. Evlat edinilen çocuğu büyüterek topluma kazandırmak isteyen kişiler evlat edinmenin şartlarını ve işlemlerin nasıl ilerlediğini araştırıyor. Peki, Evlat Edinme şartları neler? Kimler evlat edinemez? Evlat edinmek için yaş şartı var mı?

Evlat edinme, durumları evlat edindirmek için uygun bir çocukla, durumları evlat edinmeye uygun kişi veya eşler arasında gerçekleştirilen hukuki bağlarla çocuk-ebeveyn ilişkisinin kurulma işlemidir.

Evlat edinmek için bireylerin ilk olarak dava açması gerekiyor. Çünkü evlat edinme işlemlerinin başlatılmasında sadece mahkeme karar veriyor. Hukuk kurallarımıza göre evlat edinilen bireyin 18 yaşından büyük ya da küçük olmasına göre şartlar değişiklik gösterebilir.


Evlat Edinme şartları neler?

18 yaşında küçük çocukların evlat edinebilmesi için istenilen ilk şart evlat edinilecek olan çocuğun evlat edinen kişi yada aile tarafından en az 1 yıl süreyle bakılmış ve aynı zamanda da eğitilmiş olması gerekiyor. Şayet çocuğun ayırt etme gücü varsa mutlaka çocuğun rızası alınıyor.

Evlat edinme işlemi mutlaka çocuğun yararına olmalıdır. Mahkeme, kendisinde olan takdir yetkisiyle evlat edindirme işlemini çocuğun yararına olduğu sonucunu görmek zorundadır. Mahkemeye sadece en az 5 yıl evli olan çiftler evlat edinmek için başvurabilirler. 30 yaşını dolduran çiftlerin başvurusu sonrası evlat edinilecek olan çocuğun varsa anne ve babasının onayı, yoksa onların yerine atanan vasinin onayı alınır.

18 yaşından büyük olan bireylerin evlat edinilme durumlarında ise, onların reşit olmasında dolayı bu karar verme yetkisi kendilerine verilir. Bununla ilgili kamu düzeninde bazı kanun koyucu maddeler de yer alır. Bunlardan bir tanesi evlat edinecek olan kişinin hiçbir şekilde alt soyunun bulunmaması gerekiyor. Şayet 18 yaşından büyük birini evlat edinecekseniz hiçbir şekilde çocuğunuz yada torununuz olamamalıdır. Evlat edinenler ile evlat edinilen arasında en az 18 yaş fark olmalıdır. Bunu mahkeme inceler ve bu yönde karar verir.


Evlat edinme başvurusunda istenen belgeler:

* Başvuru yapan çiftin birlikte yaşadıkları aile fertlerinin sabıka kayıtları,

* Mal varlıklarını ve gelirlerini gösteren belgeler,

* Öğrenim durumu belgeleri,

* Fiziksel, zihinsel ve aynı zamanda ruhsal bir engeli olmadığını gösteren belge ile alkol-uyuşturucu bağımlılığı olmadığına dair alınan sağlık raporu,

* İkametgah adres belgesi,


Evlat edinme başvuru süreci

Evlat edinmek için açılana davalara Aile Mahkemesi bakar. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise bu tür davalar Asli Hukuk Mahkemeleri'nde görülür. Yetki konusunda ise evlat edinecek kişinin ikametgah adresinin olduğu yer mahkemesi yetkili olarak kılınır. Mahkemeye başvuru yapılmasının ardında mahkeme ilk olarak 18 yaş sınırını incelemeye alır. 18 yaş altı veya 18 yaş üzeri şartları değerlendirmeye alan mahkeme detaylı bir şekilde inceleme başlatır.

Gerekli yükümlülüklerin sağlanması sonrası başvuru yapan kişilerin haklarında olumlu karar verilmesi halinde evlat edinilen çocuk yasal olarak biyolojik çocuğunuz gibi sizlerle eşit haklara sahip olur.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr