Ev sahiplerine vergi yükü geliyor: Kiracılar ve yatırımcılar tedirgin!
AK Partili milletvekillerinin haziran ayı başında TBMM’ye getirmeye hazırlandığı vergi reformu taslağı, ev sahiplerinin vergi yükünü artırmayı hedefliyor. Bu taslağa göre, evini düşük bedelle kiraya veren ev sahiplerinin vergi avantajını sağlayan 33 bin liralık istisna kaldırılıyor.
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, reform taslağına göre, evini kiraya veren ev sahiplerinden, bir yılda elde ettikleri kira geliri karşılığında indirim uygulanmadan doğrudan yüzde 15’ten başlayıp yüzde 40’a kadar uzanan oranlarda vergi alınacak. Yeni vergi yükü, bu yıl elde edilen kira gelirlerinden itibaren başlatılacak.
Mevcut düzenlemede 33 bin liralık muafiyet indirimi uygulanıyordu. Kira geliri elde eden ev sahipleri mevcut düzenlemeye göre 'götürü gider' ya da 'gerçek gider' yöntemlerinden birini seçerek vergisini ödüyordu. Götürü gider yöntemini seçen ev sahiplerinin vergi matrahı her yıl artırılarak belirlenen muafiyet tutarında indiriliyordu. Örneğin bu yıl muafiyet tutarı 33 bin lira olarak belirlenmişti. Muafiyet tutarının altında kira geliri elde edenlerden vergi alınmıyordu. Muafiyet tutarının üstünde elde edilen kira gelirlerinden ise 33 bin liralık muafiyet indirimi uygulandıktan sonra kalan tutara göre vergi alınıyordu.
Ev sahiplerinin vergi yükü artacak
Ancak taslağın hayata geçmesi durumunda muafiyetin kaldırılmasıyla birlikte evini düşük tutarlarla kiraya verenler başta olmak üzere ev sahiplerinin vergi yükünün artacağı öngörülüyor. Bu durum, ev sahiplerinin mali yüklerinde belirgin bir artışa neden olabilir ve kiracılara yansıyabilecek ek maliyetlerle birlikte konut kiralarında potansiyel bir artışa yol açabilir. Konuyla ilgili kamuoyunun ve ilgili paydaşların gelişmeleri yakından takip etmesi bekleniyor.