Ev sahibi ile kiracı sorunlarında açılacak olan davalara arabuluculuk şartı getiriliyor. Taraflar mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvuracak. Eğer anlaşmazsızlık devam ederse mahkeme yoluna gidilecek. Arabulucu olmadan direkt olarak dava açılması durumunda ise davalar reddedilecek. Kira ihtilaflarıyla ilgili açılan davalara arabulucu şartı getiriliyor. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya gidecek, yine de çözüm sağlanamazsa dava süreci başlayacak. Son zamanlarda oldukça fazla artan ev kiraları, beraberinde kiracı ve ev sahibi sorunlarını da getiriyor. Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışın önüne geçilebilmek için Türk Borçlar Kanunu'nda geçici olarak değişiklik yapıldı. Ev kiralarının TÜFE oranına göre belirlenmesine 1 yıllığına ara verildi. 1 Temmuz 2023'e kadar kiraya yapılabilecek oran yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Fakat söz konusu çözüm ihtilafların önüne tam olarak geçemedi.
Tahliye davaları
Yasal düzenlemeyi by-pass etmek isteyen ev sahiplerinden bazıları mevcut kiracıyı çıkarıp evini yüksek bedelle kiralayabilmek için, bazıları da fahiş fiyatlarla kiraladıkları yeni kiracıdan tahsilatta zorlandığı için çözümü tahliye davalarında aramaya başladı. Buna yüzde 25 artış sınırının ihlali nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttığı belirtiyor.
Bakanlık devreye girdi
Adalet Bakanlığı, uzunca süren mahkemelerin iş yükünün artmasına sebebiyet veren bu davalar ile ilgili harekete geçti. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması devreye girecek. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda kalacak. Eğer anlaşmazsızlık devam ederse mahkemeye başvuru yapılabilecek.
İş yükü azalıyor
Yeni Şafak'ın haberine göre, arabulucu olmadan açılan davalar reddedilecek. Eylül veya Ekim gibi aktif hale getirilmesi planlanılan söz konusu uygulamanın, mahkemelerdeki iş yükünün azalmasını sağlayacağı bildiriliyor. Ayrıca, uzun süren mahkeme süreçleri de böyle sona ermiş olacak.
Taraflar artık yorulmayacak
Avukat Taha Yasin Caner: "Hukuki uyuşmazlıkların başlıca sebepleri kira artış oranının belirlenmesi, fahiş kira bedelinin ödenmemesi, bundan kaynaklı olarak tahliye talepleri olarak gözlemlenmektedir. Kira ihtilaflarının arabuluculuk marifetiyle çözülmesinin yargıdaki yoğunluğu hafifleteceği gibi tarafları da gerek maddi gerekse manevi olarak yormadan ihtilafların neticeye kavuşturulması açısından çok elzem ve faydalı olduğunu düşünüyoruz." dedi.