20.09.2024-09:51 (Son Güncelleme:20.09.2024-09:51)

Ev sahibi olmak isteyenlere sevindirici haber: Yüzde 50’sini devlet karşılayacak

Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması amacıyla başlatılan ‘Konut Hesabı’ programı yenileniyor. Buna göre en az 3 yıl olmak şartıyla devletten vatandaşlara yüzde 50’ye yakın destek verilecek. İşte detaylar…

Ev sahibi olmayı teşvik etmek için devletten yeni bir adım daha geldi. Hükümet, vatandaşları tasarrufa teşvik ederek bireysel konut edinimini artırmayı amaçladığı Konut Hesabı programını yeniliyor. Yeni sistem, özellikle düşük bütçeli vatandaşların ev sahibi olmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenecek.

Yüzde 50’ye Yakın Devlet Desteği

Yeni Şafak'ın yer verdiği habere göre; Konut Hesabı’na açılış tarihinden itibaren düzenli aralıklarla ödemeler yapılacak ve en az 3 yıl boyunca birikim yapan vatandaşlara yüzde 50’ye yakın devlet desteği sağlanacak. Program kapsamında, konut hesabı sadece bir kez açılabilecek ve 18 yaş altındaki bireyler için bu hesap oluşturulamayacak. Bireysel emeklilik sistemiyle benzerlik gösteren Konut Hesabı, yalnızca bir konut alımında geçerli olacak.

Tasarruflar Sadece TL Üzerinden Yapılacak

Dolarizasyonun önüne geçmek ve düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştırmak amacıyla sistemde yalnızca TL birikimleri kullanılacak; Dolar, avro ve Altın gibi yabancı para birimleriyle hesap açılması mümkün olmayacak. İlk olarak kamu bankalarında başlatılacak olan uygulama, zamanla diğer bankaların da katılımıyla yaygınlaştırılacak.


Ödeme Düzenini Vatandaş Belirleyecek

Önceki Konut Hesabı sisteminde sadece aylık ve 3 aylık ödeme periyotları varken, yenilenecek programda vatandaşlar ödeme düzenlerini kendileri belirleyebilecek. Ancak, yılda en az 4 kez hesaba para girişi yapılması zorunlu olacak. Devlet desteğinden yararlanmak isteyenler, en az 3 yıl boyunca Konut Hesabı’nda birikim yapmaya devam etmeli; ancak devlet katkısından vazgeçenler istedikleri zaman yatırdıkları parayı geri alabilecek.

İlk Evini Alacaklara Özel Destekler Geliyor

Proje kapsamında, ilk kez ev alacak vatandaşlara yüzde 50’nin üzerinde destek sağlanması planlanıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra yıl sonuna kadar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen yeni Konut Hesabı uygulaması, düşük gelirli ailelerin konut sahibi olmasını kolaylaştıracak.

muratcankilic@haber365.com.tr