10.10.2020-15:37 (Son Güncelleme:10.10.2020-15:40)

Estonya, Pandemiye Hep Hazırmış!

Kovid-19 pandemisi ile birlikte, tüm dünyada, ülkelerden, kurumlara ve şahıslara kadar herkesin uzaktan iş yapış şekliyle test edildiği bir yapıda, Estonya’nın pandemiye hep hazır olduğu ortaya çıktı.

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Estonya, e-Oturum Program Sözcüsü Katrin Vaga, ülkenin dijital altyapısının etkisi ile 1 aylık sürede, tüm Estonya’da uzaktan iş yapış şeklinin, devreye sokulduğunu anlattı.

SINIRLAR VE MEKANLAR KALKIYOR!

E- Residency adı verilen program ile 2015’ten bu yana, küresel düzeyde girişimcilere, internet ortamında, sadece akıllı telefon üzerinden iş yapabilen bir uygulama sunuyor.

Buna göre, uygulama ile şirket kurma, dijital ortamda AB vatandaşı olarak, e-devlet üzerinden, herhangi bir Avrupa vatandaşının yapabildiği her şeyi yapabilme imkânı tanıyor.

Vaga, mekanların, ofislerin kalkıp, iş yapış şeklinin dijital ortamda yapılması ile maliyetin düştüğünü, işlerin hızlandığını kaydetti.

YÖNETİCİ KAVRAMI DEĞİŞECEK!

Pandemi sonrası, yeni ekonomi üzerinde çalışan uzmanlara göre, yeni gelen kuşağın iş yaşamları süresince, üç kez sıfırdan iş yapış şekliyle ilgili eğitilmek zorunda kalacağını kaydeden, Vaga,

‘İş yapış şekli, ağır karar alan yapının yerine, değişimlere hızlı adapte olan bir yapıya dönüşüyor’ dedi.

ESTONYA 2015’TE UZAKTAN ÇALIŞMAYA GEÇTİ!

Dünya, uzaktan çalışma ve iş yapış şekli ile tanışırken, bu durumun bazı ülkelerde uzun süredir uygulandığı ortaya çıktı.

2015 yılında, tüm ülkede uzaktan çalışma yöntemine geçen, Estonya, sadece bir cep telefonu uygulaması ile, dijital AB vatandaşlığından, dünyanın herhangi bir noktasından AB içerisinde şirket kurmaya ve yönetmeye kadar her türlü detayı planlayan bir projeyi hayata geçirdi.

ESTONYA, KOVİD-19’A 5 YILDIR HAZIRMIŞ

Estonya, e-Oturum adı altında uygulamaya aldığı programla ilgili olarak, Program Sözcüsü Katrin Vaga, pandemi ile şekillenen küresel ekonomideki krize çözüm getirdiklerini anlattı.

Vaga, pandemi bittikten sonra, çıkacak küresel bir krizde, yeni dijital sisteme adapte olabilen ülke ve kurumların öne çıkacağını söyledi.

Pandemi ile birlikte, küresel anlamda, ülkeler, kurumlar ve bireyler, uzaktan iş yapış sistemini test etmek, hatta bir gecede adepte olmak zorunda kalırken, Estonya bu sistemi 5 yıldır uyguluyor.

Pandeminin ilk pik yaptığı Mart ayında, ülke genelinde olağanüstü hal ilan ederek, uzaktan iş yapma modelini devreye aldıklarını belirterek, ‘Estonya’da kamu hizmetleri 20 yıldır dijital sistemdeydi. Bu alt yapının katkısı ile geçiş hızlı oldu’ diyor.

UZAKTAN ÇALIŞMAYI DEV FİRMALAR KALICI HALE GETİRİYOR!

Microsoft, evden çalışma sistemini kalıcı hale getirecek, bir uygulama için düğmeye bastığını açıkladı.

Pandemi ile birlikte, küresel ölçekte, uzaktan eğitim, uzaktan çalışma ve buna bağlı olarak iş yapış şekillerin gelişirken, uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirenler kervanına, Microsoft‘ta eklendi.

MİCROSOFT’UN UYGULAMASI

Microsoft, yöneticilerinin tam zamanlı ve diğer çalışanların haftanın en az yarısında evden çalışabileceği bir sistemi devreye almak üzere planlamaya başladığını duyurdu.

Microsoft, çalışanlarına uyguladığı, kardan hisse, yurtdışı tatil hakkı, kurum ürünlerinden imtiyazlı yararlanma, faizsiz kredi çekebilmenin yanı sıra, farklı coğrafyalar için ödediği fazla ücret ve sosyal hakları devam ettireceğini duyurdu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr