Esnerken Neden Kulak Duymaz?
Esnerken kulaklarımızın neden daha az duyduğu merak ediliyor. Peki, esnerken neden kulak duymaz? Esnerken kulak tıkanması neden olur? Cevapları sizler için derledik.
Esnemenin kulak tıkanıklığını da beraberinde getirdiği biliniyor. Buna göre esnerken etraftaki sesleri daha az duymaya başlıyorsunuz. Zaman zaman kulağınız tıkanıyor. Peki, bunun nedeni ne? İşte detaylar…
ESNERKEN NEDEN KULAK DUYMAZ?
Kulağınızın duymaması ya da tıkanması esnerken ağzınızın açılmasından kaynaklanıyor. Ağzınızın açılmasıyla birlikte diyaframınızın kasılması bir oluyor. Kasılan diyafram vücudunuzda şiddetli bir hava akımı olmasına neden oluyor.
İç kulağınız bir kanal yoluyla ağız boşluğunuza bağlanır. Vücut içinde oluşan hava bu kanaldan da geçerek kulağınızda bir vakum hissi oluşturur. Bu şiddetli hava ve vakum etkisi kulak zarına baskı yapar. Böylece etrafınızdaki sesleri daha az duymaya başlarsınız ya da kulağınız tamamen tıkanabilir.
NEDEN ESNERİZ?
Esneme istemsiz refleks olarak yapılan bir davranış. Oksijen ihtiyacı hisseden vücudunuz bunu esneme yoluyla gerçekleştirir. Ağzınız açılıp akciğerleriniz bol havayla dolar. Oksijen alırken kulak zarınız esner, gözleriniz sulanabilir ve kalbiniz daha hızlı atmaya başlar.
Esnemenin uykuya, yorgunluğa, soğuk sıcak değişimine kadar birçok nedeni olabilir. Normalin üzerinde esniyorsanız bu sağlık açısından bir sıkıntı olduğunu gösterebilir.