Erzincan'da kayıp işçi arama çalışmalarında ilginç gelişme: Metal yoğunluğu belirlendi!
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içerisinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor. Bölgede devam eden arama kurtarma çalışmalarında dronlar, yer altındaki boşlukları ve yapıları inceleyerek kayıp işçilere ulaşma çabasında.
Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi bulma çalışmaları 4. gününde devam ediyor. Yapılan arama çalışmalarında, bazı noktalarda metal yoğunluğuna rastlanması, yetkililerin umutlu bir şekilde çalışmaları sürdürmelerini sağlıyor. Uzman ekipler, metal yoğunluğuna rastlanan alanları detaylı bir şekilde inceleyerek kayıp işçilere ulaşmaya çalışıyor.
Arama kurtarma çalışmalarına, AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 2 bin 722 personel katılıyor. 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron, 1 georadar, 3 KBRN aracı, metale duyarlı 5 yer altı radarı ve iş makineleri ile desteklenen çalışmalar, 24 saat esasına göre yürütülüyor. Uzman ekipler, tespit edilen metal yoğunluğu ve diğer verileri kullanarak kayıp işçilere ulaşmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Bölgenin bazı noktalarında metal yoğunluğu tespit edildi
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronları kullanarak, işçilerin bulunması muhtemel konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor. Yapılan aramalarda metal yoğunluğu tespit edilen noktalarda ekiplerin çalışmalarını yoğunlaştırdığı belirtiliyor.
AFAD ekiplerinin, belirlenen bazı alanlarda çubuklarla yüzeysel sondalama ve arama yaptığı bölgede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı, sürekli olarak toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştiriyor. Ekipler aynı zamanda arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor. Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor. İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için devam eden çalışmaların yanı sıra, çevresel etkilerin de değerlendirildiği görülüyor.