Ertuğrul Özkök Kimdir?
Gazeteci, akademisyen ve yazar olan Ertuğrul Özkök kimdir? Hangi kurumlarda çalışmıştır? Hürriyetten ne zaman ayrıldı?
Aslen Bulgaristan göçmeni olan Ertuğrul Özkök, 1947 yılında İzmir’de doğmuştur. Gazeteci ve akademisyen kimliği ile tanınan ünlü gazeteci Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksekokulu’ndaki mezun olmuştur. Ardından bir dönem TRT’de muhabirlik yapan Özkök, Fransa’da İletişim Bilimleri üzerine doktora yaparak Türkiye’ye döner. 1986 yılında Hacettepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak akademiye giren Ertuğrul Özkök, bir süre sonra Hürriyet gazetesinde çalışmaya başlar.
HÜRRİYET GAZETESİNDE HALEN ÇALIŞIYOR MU?
Öğrencilik yıllarında sosyalist görüşlere sahip olduğunu belirten duayen gazeteci, Turgut Özal’dan etkilenerek fikirlerini liberal çizgide konumlanmıştır. 1989 yılında itibaren çalışmaya başladığı Hürriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni olarak 2009 yılında görevini bırakmıştır. Halen daha TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Ertuğrul Özkök, akademisyen ve gazeteci kimliğinin yanı sıra ve aynı zamanda yazar kimliğiyle de tanınır.
Gazeteci, yazar ve akademisyen kimliği ile tanınan Özkök’ün Türkiye’deki sanat, siyasi ve sosyal hayatla ilgili kitaplar yazmıştır. Halen daha Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Özkök, zaman zaman televizyon programlarına çıkmaktadır. 1977 yılında yazdığı Sanat, İletişim ve İktidar kitabının ardından toplamda 8 kitabı daha yayınlanmıştır. Tansu Özkök ile 1970 yılındaki evlilikten Gülsüm Özkök adında bir kızı vardır ve iki torunu vardır.
SANAT, İLETİŞİM VE İKTİDAR KİTABINDA NE ANLATIR?
İlk kitabı olan ‘Sanat, İletişim ve İktidar’ kitabında; kitle iletişim araçları başta olmak üzere kültür kurumlarındaki düşünce biçimini sorgulayan diğer taraftan da kendi farklı bakışını olgular üzerinden kaleme alınır. Siyasal hayattaki iletişim sorunları üzerinde duran ‘Sanat, İletişim ve İktidar’ eserinde çok boyutlu bir anlatım vardır. İktidar iletişimine farklı bir boyuttan bakan Ertuğrul Özkök, yeni form ve bakış açılarıyla okuyucuyu bilgilendirir. Politika, sanat ve medya konularının ele alındığı eserde dönemin ve dönemimiz en önemli üç konusunu ele almıştır.
ERTUĞRUL ÖZKÖK ESERLERİ
Sanat, İletişim ve İktidar (1977)
İletişim Kuramları Açısından, Kitlelerin Çözülüşü (1985)
Elveda Başkaldırı (1987)
Stalin Baroku (1989)
Artakalan Zamanda (1997)
Tuhaf (2010)
Yedi Büyük Günah (2012)
kırk7 (2013)
Bir Beyaz Türk'ün Hafıza Defteri (2014)