11.08.2022-16:38 (Son Güncelleme:11.08.2022-16:38)

Erken yatmanıza rağmen sabahları kalktığınızda çok yorgun mu oluyorsunuz? İşte buna vesile olan 8 sebep

Tüm gece deliksiz bir uyku çektikten sonra dinamik bir şekilde yeni güne başlamak isteyip her seferinde yorgun veya bitkin şekilde uyanıyorsanız, bunların altında yatan sebeplerden dolayı uyku düzeninizi değiştirmeniz gerekebilir.

Her akşam vakitli yatmanıza ve yeterli uyku aldığınızı düşünmenize rağmen sabahları yorgun ve bitkin bir halde mi uyanıyorsunuz? Amerika'daki National Sleep Foundation (Ulusal Uyku Vakfı) sağlıklı bir yetişkin bireyin günde 7 ila 9 saat uyuması gerektiğini söylüyor. CNN Health, bu altın kuralı uygulamanıza rağmen hala yorgunsanız bunun altında 8 sebep yattığını söylüyor.

Yorgunluk, bitkinlik

Kaliforniya Üniversitesi'nden Jennifer Martin, her yorgunluk türünün uyku getirmediğini savunuyor. Ağrılı ve sancılı durumlar, metabolizmadan kaynaklık rahatsızlıklar, anemi veya kronik doğan yorgunluk, sabah uyandığınızda, yeterli bir kalitede uyku uyumamış gibi kalkmanıza neden olabilir.

Gün içerisinde hareketsiz olmak

Eğer genel olarak hareketsiz bir yaşama sahipseniz, vücudunuzun düşük enerjide çalışmaya alışık olacaktır. Bu sebeple gün içerisindeki işlerinizi yaparken bile olması gerekenden daha yorgun hissedebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir yetişkinin haftada ortalama 150 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

Depresyon ve anksiyete

Ruhsal durumunuz uyku kalitenizi önemli bir ölçüde etkiliyor. Anksiyete ve depresyon, uyumak için gereken süreye ve gece uykunuzun bölünme sıklığına etki gösteriyor. Bu rahatsızlıklar için kullandığınız ilaçlar da uykusuzluğa veya derin uykuya geçmenize engel olabilir.

Düzensiz uyumak

Özel planlar veya iş hayatınız uyku düzeninizin değişmesine neden olabilir. "Bugün cuma yarın çalışmıyorum o zaman bu gece geç yatacağım." cümlesini çok sık kullanıyor iseniz, uyku düzeninizin dengesini çok sık değiştiriyorsunuz demektir.

Su içmemek, susuz kalmak

Vücudumuzun yüzde 50'si sudan oluşuyor. Susuz kalmak, metabolizmadaki pek çok faaliyetlin bozulmasına sebep olurken uykusuzluk ve yorgunluğu da beraberinde getiriyor.

Sağlıksız uyku ortamı ile rutini

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için, uyuduğunuz ortam ve koşullar büyük önem arz ediyor. Odanın yeterinde sessiz olması, karanlık olması ve geceleri soğuk olması iyi bir uyku oldukça gerekli. Ayrıca uyumadan en az 6 saat önce kafein, alkol ya da ağır yiyecekler tüketimini bırakmaya özen gösterin.

Uyku partnerinin önemi

Beraber uyuduğunuz bir kişinin uykunuz üzerinde büyük bir etkisi var. Uyuduğunuz kişinin herhangi bir uyku problemi varsa sizin de uyku düzeniniz olumsuz etkileniyor. Partneriniz, horluyor veya yatakta sıklıkla dönüyorsa sizin de uyku kaliteniz istemsizce de olsa düşecektir.

Uyku bozukluğu Uyku kalitenizi en çok etkileyen faktörlerden biri de şüphesiz uyku bozukluğuna sebep olan rahatsızlıklar. Örneğin uyku apnesi olan bir kişi gecede 50 ya da 100 defa uyanabilir. Yeterli ve kaliteli bir uyku için profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederiz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr