Erken emeklilik şartları nedir? Nasıl erken emekli olunur? SGK yıpranma payı içeren meslekler listesi
Erken emeklilik hayali kuran binlerce çalışanı ilgilendiren kararın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası emeklilik dilekçesi vermek isteyenlerin '44-45-55-58 yaşına gelmeden nasıl emekli olurum?' sorusuna yanıt aramasına neden oldu. Dilerseniz, erken emeklilik dilekçesi vermek için hangi şartların yerine getirilmesine ilişkin tüm detaylara bir göz atalım.
Binlerce hatta milyonlarca çalışanın tek hayali erken emekli olmaktır. Özellikle ağır ve yıpratıcı işte çalışanlar, fiili hizmet vakitlerinin yani bilinen diğer adıyla yıpranma haklarıyla erken yaşta emekli olma konusu yıllardır sürekli takip edilmiştir.
Düzenlenen yeni yasa kapsamında çalışanlara emekli olabilmeleri içi yaş şartı getirilirken SGK'nın yayımladığı yayımlanan yıpranma payı listesi ağır ve yıpratıcı işte çalışanların gündeminde yer almıştı. Listede tehlikeli ve ağır meslekler olarak kabul edilen işlerde çalışanlara yapılan planlamalarla birlikte erken emekli olma hakkının tanındığı belirtilmişti.
44-45-55-58 yaşına gelmeden nasıl emekli olurum?
Emekli olmak için yaşa takılanlar erken emekliliğin nasıl gerçekleşebileceğini araştırıyorlar. Erken emeklilik bilindiği üzere belli mesleklerde çalışanlara tanınan bu haktır. SGK'nın sisteminde hem tehlikeli hem de ağır işlerde çalışanlara verilen bu hakta kanun kapsamında yer alan fiili hizmet süresini geçilmesi de gerekiyor. Yıpranma hakkıyla emekli olma uygulaması çimento pazarında çalışandan, cam ve madencilik alanlarında çalışanlara kadar çoğu mesleği bünyesine alıyor.
Ağır ve tehlikeli meslek olarak belirlenmiş olan işlerde çalışanlar her bir senede emeklilik günlerinde 60 ya da 90 gün vakit kazanırken bazı mesleklerde bu gün 180 güne kadar çıkıyor.
3600 prim günüyle emekli olma şartları nedir?
4A, 4B ve 4C kapsamında çalışanların 3600 günden emekli olabilmeleri için sigorta başlangıç tarihlerinin 09.09.1999'dan öncesine ait olması gerekir. Bu tarih sonrasında sigortalı olarak çalışanların 3600 günden emekli olması söz konusu değildir. 3600 prim günü ödemelerinin mutlaka SGK'ya yapılması ve 15 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanması gerekiyor.
9.09.1999'dan önce sigortası başlayan ve 31.12.2011 tarihi öncesinde 15 yıllık sigorta süresini ve 3600 prim gününü dolduran erkek sigortalılar 55 yaşında; bayan sigortalılar ise 54 yaşında emekli olabiliyorlar.
SGK yıpranma payı meslekler listesi 2022
SGK tarafından yayınlana yıpranma payı bulunan meslekler listesi şöyle:
Kurşun ve arsenikte işleri, cam fabrikası, cıva üretimin, çimento ve kok fabrikaları termik santralleri, alüminyum işleri, demir-çelik fabrikası, döküm ve asit üretim fabrikaları, Emniyet çalışanı, MİT, basın ve gazetecilik sektörü ve bunlara ait olan 45 meslek grubu.