İşe giriş tarihine göre belirlenen, yıl, yaş ve prim şartları emekli olmak için gerekiyor. Fakat bazı durumlar emeklilik tarihini erkene çekebilir.
ERKEKLERDE PRİM KAZANMA İMKANI
Erkeklerde askerlik süreleri hem yaşı geriye çekiyor hem de prim kazanma imkânı vermektedir. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye alındığı bilinmektedir.
Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrasındaki primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor ve bu süre yaş şartından da düşüldüğü biliniyor. 'Kısmi emeklilik' denilen yöntemde, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 gün prim ile emekli olma imkânı taşıyor. Yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'a kadar çıkabildiği bilinmekte. Daha sonra sigortalı olanlar için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıktığı bilgisi yer alıyor.
MALULEN EMEKLİLİK KONUSU
Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirken, en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup toplam olarak 1800 günü olanlar bu imkândan yararlanmakta. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için sigortalılık süresi aranmıyor, 1800 gün prim yettiği görülüyor.
Engelli çalışan en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldığında yaş şartına bakılmadan 15 yıl-3600 günden başlayarak işe giriş tarihine göre 18 yıl- 4680 güne kadar süreyle emekli olabildiği bilgiler arasında yer alıyor. Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazanma imkânı bulunduğu şartlarda yer alıyor. Bu konuda tek şart, annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olmasıdır.
MESLEKLERE GÖRE EMEKLİLİK
Bir diğer şarta göre, gerek hizmet akdi ile çalışan sigortalılara gerekse kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılara erken yaşlandığı Sağlık Kurulu'nca tespit edildiği takdirde, 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi bulunması koşuluyla yaşlılık aylığı bağlandığı biliniyor. Fiili Hizmet Süresi Zammı ile madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslekleri yürütenler sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekilerek emeklilik imkânına kavuşabiliyor.
Son olarak açıklamak gerekirse, 1 yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi 3 ay geri çekiliyor böylelikle erken emekli olabiliyor.