07.04.2021-17:45 (Son Güncelleme:24.12.2021-18:38)

Erken Adet Görme Meme Kanseri Riski Taşıyor!

Meme kanseri, dünyadaki kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. Meme kanserinin önlenemeyen risk faktörlerinden biri de erken adet görme sorunudur. İşte detaylar...

Meme kanseri, dünyadaki kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. Akciğer kanserinden sonra, rahim ağzı kanseri ile birlikte en fazla görülen kanser türüdür. Yapılan araştırmalar, her 8 kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını göstermektedir.

Bu kanser türündeki hücreler genel olarak sütün üretildiği, meme lobüllerinde ya da süt drenaj kanallarında meydana gelmektedir. Herhangi bir yaş grubunda ortaya çıksa da en yaygın görüldüğü dönem, menopoz sonrası dönemdir.

Meme kanseri kadınlarda da görülebilir. Ancak bu kanserin erkeklerde görülme oranı oldukça nadirdir.

Kanseri erken teşhis etmek bir an önce sağlığa kavuşmak için önemli bir etkendir. Bu nedenle belirtilerinden şüphelenildiğinde hızla harekete geçilmeli ve uzman bir hekime başvuru yapılmalıdır. Eğer kanser, hastalığın ilk evresinde teşhis edilirse tedavinin başarıyla sonuç vermesi yüzde 90'ın üzerindedir.

ERKEN ADET GÖRME RİSK FAKTÖRÜ!


Meme kanserinin risk faktörleri değiştirilebilen faktörler ve değiştirilemeyen faktörler olarak iki kısımda belirtilebilir. Önlenebilir riskler sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz bir hayat, sağlıksız beslenmedir. Önlenemeyen riskler ise; yaş, cinsiyet, meme dokusu, erken adet görmek ve geç menopozdur.

MEME KANSERİNİN 3 TEDAVİ YOLU

Meme kanseri tedavi yolları; cerrahi tedavi, radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi şeklindedir.

Cerrahi tedavi;kanseri tedavi etmek için uygulanan ilk yöntemdir. Burada kanserli doku ameliyat ile alınır. Sentinel lenfin de biyopsisi yapılır. Gerekli görülmesi durumunda koltukaltı lenf bezleri de temizlenir. İlk müdahalede eğer kanser ilerlememişse meme alınmaz. Eğer kanser ilerlemişse cerrahi müdahale memenin alınması ile devam eder.

Radyoterapi; ışın tedavidir. Burada X ışınları meme bölgesinde ve koltuk altında cerrahi müdahale sonrasında hala kalmış olan kanser hücrelerini yok eder.


Kemoterapi; kanser hücrelerinin öldürücü türdeki ilaçlarla yok edilmesidir. İlaçlar ağız ya da damar yolu ile birkaç kombinasyon halinde hastaya verilir. Bu ilaçlar hastanın bütün vücuduna yayılırlar ve meme kanserini tedavi ederler. Kemoterapi kanseri küçültmeye ve cerrahi müdahaleye uygun hale getirmek için uygulanır. Bu şekilde kanserin metastaz yapması engel olunur.

Hormonoterapi; östrojen reseptörü içererek bu hormona duyarlı olan kanser tiplerinde hormonun etkisinin kaldırılması ve bu şekilde kanserin önlenmesi tedavisidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr