20.02.2020-14:26 (Son Güncelleme:20.02.2020-16:20)

Enfeksiyon Sonucunda Ortaya Çıkıyor!

Vücut içerisinde bulunan lenf bezleri enfeksiyonlar ile mücadele konusunda oldukça önemlidir. Lenf bezlerinde yaşanan şişme ise bu mücadelede karşılaşılan ciddi sorunların habercisi olabiliyor. Lenf bezi şişmesi nedir? Lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Yumuşak ve yuvarlak bir dokuda olan lenf bezleri ürettikleri antikorlar sayesinde vücutta görülen enfeksiyonların ve zararlı hücrelerin kaybolmasını sağlıyor. Lenf bezinde şişme kadın erkek herkeste görülebilir. Ancak bu vaziyetin uzun sürmesi ya da o bölgede aşırı hassasiyetin artarak devam etmesi halinde mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor.

LENF BEZİ ŞİŞMESİ NEDİR?

Kasık, boyun ya da koltuk altı gibi birçok yerde bulunan lenf bezleri normal durumlarda bezelye tanesi büyüklüğündedir. Lenf nodlarının büyümesi lenf bezi şişmesi problemini ortaya çıkarıyor. Özellikle bakteri, soğuk algınlığı ya da enfeksiyon nedeni ile lenf bezi şişmesi meydana geliyor. Kulakta iltihaplanma, diş apnesi, kabakulak ya da tüberküloz gibi hastalıklar da lenf bezi şişmesini tetikliyor. Bunların dışında ise iyi pişmemiş çiğ kalmış etlerin devamlı olarak yenmesi de lenf bezlerinin şişmesine neden oluyor.

LENF BEZİ ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenf bezi şişmesi problemlerinde gözle görülür bir şekilde büyüme söz konusu oluyor. Bunun yanı sıra el ile yapılan muayenede sırasında büyük bir ağrı ortaya çıkıyor. Bazı hastalarda büyüme yaşanan bölgede iltihaplanma da görülüyor. Tüm bunlar ile birlikte burun akıntısı ya da ani ateşle gibi sorunlar da yaşanıyorsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmakta fayda var. Lenf bezi şişmesi kasık bölgesinde sıkça meydana geliyor. Bu duruma kilo kaybı, ağrı ve gece terlemeleri de eşlik eder. Bunun yanı sıra lenf bezi şişmesi boyun bölgesinde meydana geliyor ise soğuk algınlığı, bademcik iltihaplanması ya da kabakulak gibi durumların işareti olabiliyor. Boyunda görülen lenf bezi şişmesi artıyorsa gırtlak ya da ağız kanserinin belirtisi de olabilir. Hamilelikte de lenf bezleri büyümesi görülebilir. Bu durum sürecin getirdiği bir sonuç olmakla birlikte yine de ihmal edilmemesi gerekiyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr