08.03.2022-00:25 (Son Güncelleme:08.03.2022-00:26)

En yakın tarihte hangi kandil var, ne zaman? Diyanet 2022 dini günler takvimi ve kandil günleri

Müslümanlar için çok önemli olan kandil geceleri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. En son Miraç Kandili'ni idrak eden Müslüman alemi bir sonraki kandilin hangisi olduğunu araştırmaya başladı. Peki Diyanetin dini günler takvimine göre en yakın tarihte hangi kandil var? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Müslümanlar Ramazan ayına girmeden önce hangi kandilin idrak edileceğini araştırmaya başladı. Son olarak Miraç Kandili'ni idrak eden Müslümanlar 17 Mart Perşembe gecesi Berat Kandili'ni idrak edecekleridir.

Diyanet 2022 dini günler takvimi

-Üç ayların başlangıcı 2 Şubat 2022

-Regaib Kandili 3 Şubat 2022

-Miraç Kandili 27 Şubat 2022

-Berat Kandili 17 Mart 2022

-Ramazan başlangıcı 2 Nisan 2022

-Kadir Gecesi 27 Nisan 2022

-Ramazan Bayramı arifesi 1 Mayıs 2022

-Ramazan Bayramı 1.gün 2 Mayıs 2022

-Ramazan Bayramı 2.gün 3 Mayıs 2022

-Ramazan Bayramı 3.gün 4 Mayıs 2022

-Kurban Bayramı arifesi 8 Temmuz 2022

-Kurban Bayramı 1.gün 9 Temmuz 2022

-Kurban Bayramı 2.gün 10 Temmuz 2022

-Kurban Bayramı 3.gün 11 Temmuz 2022

-Kurban Bayramı 4.gün 12 Temmuz 2022

-Hicri yılbaşı 30 Temmuz 2022

-Aşure günü 8 Ağustos 2022

-Mevlid Kandili 7 Ekim 2022


Berat Kandili'nin önemi nedir?

Berat kelimesi borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmak anlamına geldiği için Berat Kandili gecesine de "Kurtuluş Gecesi" denmiştir. Günahların bağışlanacağı bu gecede Allah kullarına berat yazacağını müjdelemiştir.

Duhan suresinin ilk ayetlerinde Berat Kandili'nin üç temel özelliği açıklanmıştır. Bunlar;

1- Mübarek gece: Hayrı ve fazileti çok olan, Allah’ın kullarına bol ikramlarda bulunduğu, onların tövbelerini kabul ederek günahlarını bağışladığı eşsiz bir gecedir. Nitekim biraz sonra arz edeceğimiz Hadis-i Şeriflerle bu gecenin biz kullar için ne büyük bir anlam ifade ettiğini daha iyi kavrayacağız.

2- İnsanlığa gönderilen son ilahi mesaj Kur’an-ı Kerimin, Hz. Peygamber’e indirilmeye başlandığı gecedir.

3- Bir yıl süreyle olacak hadiselerin, amellerin, rızıkların, ecellerin, hastalıkların... vs. karara bağlandığı ve ilgili meleklere teslim edildiği gecedir.

Berat Kandili'nin önemini Peygamber Efendimiz (S.A.V) şu hadisiyle dile getirmiştir: "Şaban ayının yarı gecesi (Berat Gecesi) oldu mu onu ibadetle geçirin. Gündüzünü de oruç tutun. Zira Allah Teala, bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve kullarına şöyle hitap eder;

- Yok mu benden af dileyen, onun günahlarını bağışlayayım?

- Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim?

- Yok mu bir derde düşen, ona afiyet bahşedeyim?

- Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diyerek tan yeri ağarıncaya kadar devam eder."

Peygamber Efendimiz bu gecede tövbe edip bağışlanma dileyen müminlerin sayısının çokluğunu bir benzetmesini Hz. Aişe annemiz şu şekilde anlatmıştır: "Allah Teala Şaban ayının yarısı gecesinde (Berat Gecesinde) dünya semasına rahmetle tecelli ederek, Beni Kelb Kabilesi’nin koyunlarının kılları sayısından daha çok kimsenin günahlarını bağışlar."


Berat gecesinde neler olmuştu?

Berat gecesinde Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan Dünya semasına toptan indirilmiştir. Buna 'inzal' denmektedir. Kadir Gecesi'nde ise Kur'an-ı Kerim Hz. Peygamber Efendimiz'e (S.A.V) ilk kez parça parça inmeye başlamıştır. Buna da 'tenzil' denmektedir. Allah-u Teala Kur,1an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan dünyaya indirildiği Berat Kandili için Kura'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur: "Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44, 1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr