En Fazla Toryum Hangi Ülkede? Türkiye Kaçıncı Sırada?
En çok Toryum üreten ülkeler hangileridir?
Toryum'u ilk defa 1828'de İsveçli Kimyager Jöns Jacob Berzelius keşfetti.
Berzelius, Norveçli mineralog Hans Morten Thrane Esmark’tan Norveç Lovo Adası’ndan sağlanan siyah bir mineral örneği sağladı. Bu Mineral, % 60 oranında toryum içeriyordu. Berzelius, elde ettiği bu minerali bir takım işlemlerden geçirerek Demir, Manganez, Kurşun, Kalay ile Uranyum benzeri maddelerden izole ederek toryumu saf bir şekilde elde etti.
Kimyada Th simgesi ile belirtilen Toryum, 90 atom numarasına sahiptir. Toryum, atom ağırlığı hemen hemen 232 g/mol, 11,7 g/mL yoğunluğunda, 1755 °C de eriyebilen, kurşun rengine sahip, havada bozulmayan, atom enerjisi kaynağı olarak değerlendirilen radyoaktif bir elementtir.
Teknoloji ilerledikçe enerji olan gereksinim de artmaktadır. Toryum da geleceğin en büyük enerji kaynaklarından biri olarak değerlendirilmektedir.
TORYUM NASIL ÜRETİLİR?
Toryum, genelde monazit kumlarından üretiliyor. Bu mineral kumu nitrik asit ile reaksiyona sokularak toryum nitrat ile tributil fosfat sağlanır.
TORYUM NEREDE KULLANILIR?
Toryum her şeyden evvel radyoaktif bir maddedir böyle oluşu da kullanım yerlerini belli oransa sınırlamaktadır. Teknoloji gelişme kaydettikçe Toryumun kullanım alanları da artmaktadır.
Şu an Toryum, savaş uçakları motorları, uzay araçları, füzeler, yüksek ısıya dayanıklı potalar, elektronik cihazlar, yüksek çözünürlüklü kamera mercekleri, filaman kaplamaları, yüksek sıcaklık alaşımları, bilimsel alet mercekleri, lüks lamba gömlekleri ve birçok kimyasal işlem gerektiren yerlerde kullanılabilmektedir. Fakat toryum doğada saf halde olmadığı için öteki maddelerden ayrıştırma ve fizibilite bakımından pahada yüksek olduğu için daha tam bir şekilde faydalanılmamaktadır.
Peki dünyada en fazla toryum üretilen ülkeler hangileri?