16.09.2022-10:30 (Son Güncelleme:16.09.2022-16:02)

Emlakçılar tarih verdi: Kira fiyatları o tarihte düşecek

TOKİ ucuz konut projesinin başlamasının ardından emlak sektöründen kira fiyatlarının ne zaman düşeceği konusunda peş peşe açıklamalar geldi. Emlakçılar, yılbaşından itibaren konut fiyatlarının yüzde 30 civarında düşmesini bekliyor.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanımlanan ‘İlk evim, ilk işyerim’ projesi geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtıldı. Projenin konut sektörüne nasıl etkileri olacağı ise şimdilerde milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. TOKİ ucuz konut projesinin başlamasının ardından emlak sektöründen kira fiyatlarının ne zaman düşeceği konusunda peş peşe açıklamalar geldi. Emlakçılar, yılbaşından itibaren konut fiyatlarının yüzde 30 civarında düşmesini bekliyor.

Emlakçılar tarih verdi

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa yaptığı değerlendirmede, açıklanan sosyal konut projesinin ardından, fiyatlarda bir gevşeme yaşanacağını ve yılbaşından sonra ev kiralarında yüzde 25-30 gibi bir düşüş beklediklerini söyledi.

Sosyal konut projesini oldukça olumlu karşıladıklarını söyleyen Aşa, ‘’Açıklanan rakamlar da gayet makul. Bu projenin, konutun dışında da birçok sektöre katkısı olacak. Yılbaşından sonra kiralarda yüzde 25-30’luk bir düşüş bekliyoruz" diye konuştu.


Öğrencilerin de üniversite için şehirlere yerleşmesiyle beraber konut fiyatlarında Eylül ve Ekim aylarında bir yükseliş olabileceğini söyleyen Aşa, bu artışın henüz yaşanmadığını söyledi.

Nizameddin Aşa ayrıca şu sözlere yer verdi:

"Okulların açılmasıyla, evlere yoğun talebin artması sonucu, kötü bir tablo bekliyorduk ama bu olmadı. Öğrenciler gelmeye başladı ama fiyatlar hemen hemen aynı seyrediyor diyebilirim. Okul telaşının olduğu, öğrencilerin geldiği bu geçici dönemi de atlattığımızda 2O23'ün başında fiyatlarda bir düşüş bekliyorum.”

Toplumdaki psikolojik etki kırılmak üzere

BBC’de yer alan demecinde “Fiyatlara etkinin, şimdiden oluşmasını bekliyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Aşa, açıklamasında şu sözleri kullandı:

“Toplumsal bir psikoloji var ve o psikolojiyi şu anda devlet kırmak üzere. Mal sahiplerinin ‘Başka ev yok, bana muhtaçsınız’; müteahhitlerin ‘Ben yapmasam yer bulamazsınız’ gibi (anlayışlarından) psikolojik bir baskı oluştu. Bu olaylar, en azından bunu bile şu anda kırmak üzere ve o da etkili olacak diye düşünüyorum. Fiyatlar özellikle ikinci ellerde sebepsiz yere yükseldi. Hiçbir maliyet artışı yok iken, 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık binaların fiyatlarının üçe, dörde katladığını gördük. Bunlar tamamen piyasa üstündeki o psikolojik baskıdan oluşuyor. Bunların ben daha ılımlı hale geleceğini düşünüyorum.”

muratcankilic@haber365.com.tr