13.08.2024-13:40 (Son Güncelleme:13.08.2024-13:44)

Emlak sektöründe fahiş fiyatlara son: Yeni uygulamayla kayıt dışılık engellenecek

Konut sektöründe 15 Eylül’den itibaren yeni bir uygulama devreye giriyor. Yeni uygulamaya göre ev sahibi, emlakçıyı E-Devlet üzerinden yetkilendirebilecek. Detaylar haberimizde…

Emlak sektöründe yeni dönem 15 Eylül’den itibaren başlayacak. Ticaret Bakanlığı, otomotiv ve emlak sektörlerindeki fiyat istikrarını korumak amacıyla başlattığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ikinci aşamasını, yani "yetki doğrulama" uygulamasını yakında devreye alacak.

Emlak sektöründe fahiş fiyatlara son

Akşam’da yer alan habere göre; yeni uygulama, emlak sektöründe ilan verme yetkisini belirleyecek ve ilanların sadece taşınmaz sahibi, sahiplerinin birinci ve ikinci derece yakınları, eşi veya yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından yapılmasını sağlayacak. Yetki belgesiz emlakçılar, ilan platformlarına ilan giremeyecek.


Ev sahipleri emlakçıları yetkilendirecek

E-Devlet üzerinden vatandaşlar, taşınmazlarını ve yetkilendirmek istedikleri emlak işletmelerini seçip yetki süresini belirleyecek ve yetkilendirme işlemini gerçekleştirecek. Bu sistemle, sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçilmesi, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin de engellenmesi amaçlanıyor.

Otomotiv sektöründe halihazırda uygulanan kimlik doğrulama zorunluluğu, taşınmaz sektöründe de aynı şekilde uygulanacak, bu da ilan platformlarındaki güvenilirliği artırarak tüketici mağduriyetlerini azaltacak. Ticaret Bakanlığı, sistem entegrasyonunu tamamladıktan sonra, ilan platformlarının teknik altyapılarını EİDS’ye entegre etmeleriyle yetki doğrulama uygulamasını hayata geçirecek.

muratcankilic@haber365.com.tr