Emeklilik Sisteminde Reform Çalışmaları Başladı! İşte Yeni Sistemin Detayları...
Her geçen gün artan emekli sayısının ardından hükümet emeklilik sistemi ile ilgili reform çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emekli olmak için gerekli olan kriterlerle ilgili değişikliğe gidileceği öngörülüyor. Prim gün sayısı ve emeklilik yaşı ne olacak? İşte beklenen reform hakkında detaylar...
Milyonlarca çalışan emekli olacağı günü beklerken emeklilik şartlarında düzenlemeye gidiliyor. Emekli sayısının giderek artması nedeniyle hükümet emeklilik sistemi ile ilgili bir reform yapılacağını duyurdu. Aylık bağlama oranları, emeklilik yaşı, prim sayısı gibi konularda değişiklik yapılacağı iddia ediliyor.
Çalışan Nüfus Azalırken Yaşlı nüfusu Artıyor
Emekli sayısının her geçen gün arttığı Türkiye'de TÜİK geçtiğimiz günlerde 2023-2100 yıllarını kapsayan nüfus projeksiyonunu açıkladı.
Buna göre, 2023’te çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 68.3 iken, bu oranın 2050’de yüzde 61.9, 2075’te yüzde 55.9, 2100’de yüzde 54.6’ya gerilemesi bekleniyor.
Yaşlı nüfusun ise toplam nüfus içerisindeki oranı 2023 yılında yüzde 10 seviyesini aştı. Bunun 2050’de yüzde 23.1, 2075’te yüzde 31.7 ve 2100’de yüzde 33.6’ya ulaşması bekleniyor. >İlerleyen yıllarda Türkiye'de çalışan sayısının azalması buna ek olarak emekli nüfusunun artacağı belirtiliyor.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)
Öte yandan hükümet cephesi tarafından Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de duyurulmuştu. Buna göre emekliler ikinci bir emeklilik fırsatından yararlanabilecek.
TES ile ilgili çalışma yürütülüyor. İşverenlere ekstra bir maliyet getirmeksizin, BES’te olduğu gibi ikinci bir emeklilik durumu söz konusu olabilecek. İşverenlere tamamlayıcı emeklilik sistemine tekrardan prim yatırılması gündeme gelecek.
BES her ne kadar zorunlu olsa da çalışanlar bu sistemden çıkabiliyorlardı. TES’te bu zorunlu bir şekilde olacak ve işverenin maliyeti artmadan sistem oluşturulacak.
Daha Fazla Prim Daha Fazla Maaş
SGK, Bağkur, Emekli Sandığı’nın topyekün ele alınarak daha fazla prim ödeyenin daha fazla maaş alacağı, daha az prim ödeyenin daha az maaş alacağı bir sistem işlenecek diyebiliriz.
Herkes Eşit Maaş Alacak
Aylık bağlama oranlarında 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası sigorta girişlerine bağlı olarak emeklilik maaşının hesaplanması ile ilgili bir farklılık var. Bu tek düzene indirilerek herkesin eşit maaş alınması sağlanacak. Eğer daha önce emekli olanlar için bir mağduriyet söz konusu olursa bu giderilecek ve herkesin ödemiş olduğu prime göre maaşlar tekrar düzenlenecek.
Reform Çalışması Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Reform çalışmaları Orta Vadeli Program’a dahil edildi. Bağkur ile SGK’nın prim günleri eşitlenecek ve böylece Bağkur’lular daha erken emekli olabilecek. Tüm bunlar dikkate alınıp yeni bir paket oluşturulması bekleniyor. 2026 sonuna kadar emeklilik sisteminin tamamen gözden geçirileceğini ve kanuni düzenlemelerin yapılacağını düşünüyorum."